• One World Romania 2012
  • One World Romania 2012
  • One World Romania 2012
  • One World Romania 2012
  • One World Romania 2012

CONCEPT

Filme Brici

Am fost spectatorii unui an exceptional. Lumea a inceput sa erupa - in diverse moduri - si chiar in Romania lucrurile par sa se miste. Generatiile tinere contesta puterea atat in Occident, cat si in Orient. One World Romania a ales sa reflecte aceste schimbari, aducand lumea un pic mai aproape de publicul roman. Am construit programul celei de-a cincea editii in jurul unora dintre temele cele mai fierbinti, cu convingerea ca un documentar bun ne ascute privirea si este capabil sa toace marunt multe preconceptii. Filmele-brici pot sa doara; intotdeauna lasa o urma. Umorul nu este exclus, dimpotriva: este mai mult decat binevenit in selectia noastra.

Dar acesta a fost, de asemenea, un an al despartirii. Iarna trecuta l-am pierdut pe Vaclav Havel, cel care a sustinut festivalurile One World din intreaga lume. El a fost - si va continua sa fie - o sursa de inspiratie pentru noi si de aceea dedicam aceasta editie memoriei sale. Am regasit in scrierile sale observatii patrunzatoare referitoare la multe dintre subiectele din programul festivalului.


Ca de obicei, istoria adauga un dram de ironie: a doua zi dupa moartea lui Havel, a disparut conducatorul Coreei de Nord. Nu ne lipseste, la fel cum nu ne lipsesc nici ceilalti dictatori care au fugit unul dupa altul sau care sunt in sfarsit judecati. Poate ca in felul acesta, undeva in purgatoriu, Vaclav Havel a avut ocazia sa ii spuna lui Kim Jong Il ceea ce crede despre el.


Exista insa cate un mic dictator in fiecare dintre noi; abuzurile sau discriminarea la scara mica sunt probleme mari care trebuie sa fie expuse si discutate. Copiii si batranii sunt victime sigure in multe parti ale lumii. La fel si refugiatii. Ca orice societate, multe familii au rufele lor murdare care - pana la urma - trebuie curatate. Filmele din cele 3 sectiuni intimiste asta si fac: spala in public traume, exhiba conflicte ascunse, ne fac sa radem sau sa plangem in fata spectacolului cresterii si descresterii oamenilor.


Va invitam sa fiti spectatorii unor filme, dezbateri si actiuni care va transporta prin lume. Pregatiti-va pentru o calatorie extraordinara. Vor fi multe de explorat, discutat si luat acasa.

Alexandru Solomon