• One World Romania 2012
  • One World Romania 2012
  • One World Romania 2012
  • One World Romania 2012
  • One World Romania 2012

Sectia Pasapoarte

"Tragedia omului modern nu rezida in faptul ca intelege din ce in ce mai putin sensul propriei existente, ci in faptul ca il framanta din ce in ce mai putin." (Vaclav Havel)

Filmele din Sectia Pasapoarte ilumineaza – din alt unghi – suferintele descrise in alte sectiuni: fragilitatea celor ce cresc si imbatranesc, sau traumele ascunse in rufele noastre murdare.
A trecut ceva timp de cand trebuia sa stam la cozi lungi si umilitoare pentru a obtine o viza. Poate am uitat importanta Pasaportului. Pasapoartele sunt granitele pe care le avem mereu cu noi; in „Wagah” granita dintre India si Pakistan este scena unui show comic. Fiecare parte ii vede pe cei de dincolo ca pe niste creaturi ciudate.
Un pasaport schimba adeseori destinul unui individ, asa cum se intampla in tragedia filmata de Fernard Melgar in ultra-civilizata Elvetie (Melgar a explorat in al sau „The Fortress”, prezentat la One World Romania 2009, agonia celor care cauta azil).
Identitatea noastra nu este scrisa doar pe o bucata de hartie, ci si in culoarea pielii noastre; iar daca cei din jurul nostru au o alta culoare, avem probleme, ca in „Family Portrait in Black and White”. In alt film, o fata afla ca numele pe care il purta este, de fapt, fictiune. „Sumna’s Letter” descrie problemele de identitate pe care niciun pasaport nu le poate vindeca.
Toate aceste filme vorbesc despre lupta oamenilor de a iesi din tipare, din chenarele si codurile de bare completate de birocrati si protejate de societate.


Toate sectiunile

Filmele din Sectia Pasapoarte