• One World Romania 2012
  • One World Romania 2012
  • One World Romania 2012
  • One World Romania 2012
  • One World Romania 2012

Sectia Activisti si indignati

"Chiar si un act eminamente moral - fara vreo sansa de a avea un efect politic imediat si vizibil -poate capata, in timp si indirect, importanta politica." (Vaclav Havel)

In romana pana si cuvantul activist are o rezonanta ciudata, iar vina nu este numai a trecutului nostru comunist. Nu traim intr-o societate care pretuieste o astfel de atitudine. De aici si semnul de intrebare din titlul sectiunii… Dar in ultimele luni, oamenii au iesit in strada in Romania, ca si cum starea de spirit s-ar fi schimbat.
Filmele adunate sub acest titlu ofera abordari diferite asupra implicarii civice. Acesti oameni au indoielile lor, precum tinerii estonieni care se lupta cu coruptia si planificarea urbana irationala din Tallinn (hmm, nu am auzit povestea asta si in Bucuresti?!). Alti tineri furiosi obosesc luptand impotriva cresterii taxelor scolare care ar face din sistemul educational britanic o fortareata. In America Latina, lucrurile sunt de obicei mai dure, iar activistii trebuie sa isi apere propriile vieti, asa ca nu exista timp pentru ezitari.
Am ales sa includem si o privire catre trecut. Activismul afro-american din anii ’60-’70 – prezentat intr-un mod palpitant – va adauga relief situatiei actuale. Indiferent cat de sceptici suntem, dubiile noastre dispar in fata filmului “A Small Act”: un gest cat de mic poate schimba lucrurile.


Toate sectiunile

Filmele din Sectia Activisti si indignati