• One World Romania 2012
  • One World Romania 2012
  • One World Romania 2012
  • One World Romania 2012
  • One World Romania 2012

Albania special

"Oamenii au traversat un tunel foarte intunecat, la capatul caruia se ghicea lumina libertatii. In mod neasteptat, ei au trecut de portile inchisorilor si s-au trezit intr-o piata. Acum sunt liberi si nu stiu incotro sa porneasca." (Vaclav Havel)

Nu demult, romanii se consolau, spunandu-si: "numai in Albania e mai rau". Apoi, dupa 1989, am pierdut legatura cu colegii nostri din blocul comunist si, poate, ne-am pierdut si o parte din aroganta. Cum a trecut prin tranzitie Albania, cea mai mica tara ex-comunista din regiunea noastra? Cum a facut fata acestei schimbari majore de valori? Cum gestioneaza povara trecutului ei recent? One World Romania proiecteaza trei filme realizate de studentii de la Academia Marubi din Tirana, prezentate de rectorul scolii, Kujtim Cashku. Aceste filme ofera o imagine de ansamblu asupra felului in care tinerii albanezi privesc prezentul dar si trecutul.
Kujtim insusi nu este doar un regizor si scenarist premiat. La inceputul anilor 90, el a fost implicat in miscarea pentru drepturile omului; a documentat, de exemplu, revolta prizonierilor politici. Academia Marubi, pe care a infiintat-o in 2004, este o initiativa privata si prima scoala de film din Albania. Profesori din intreaga lume sunt implicati in predare; Academia are parteneriate cu mai multe institutii de cinema prestigioase.
Cu toate acestea, cand si cand, scoala are probleme cu speculatorii care ii vaneaza terenul. Apare politia, pentru a-i scoate cu forta pe profesorii si studentii din cladire. Dar ei se lupta, desi au fost de multe ori arestati si batuti. Pana acum au reusit sa salveze Academia Marubi.
Imagini ale acestor ciocniri vor fi prezentate dupa proiectia filmelor studentilor. Am putea invata ceva de la fostii nostril colegi de clasa din blocul de Est.


Toate sectiunile

Filmele din Albania special