CONCEPT

Pentru o karma mai buna!

« Urasc Romania: aici se intampla toate lucrurile rele », asa mi-a spus un copil. Si-a adaugat: « Am vazut asta la televizor. » De la ultima editie One World Romania, cantitatea de ura si intoleranta pe cap de locuitor si centimetru de ecran a crescut exponential. Ni s-a stricat, pardon, karma... Agresati si noi – precum pustiul respectiv – de aceasta stare de spirit, am decis ca editia a 6-a a festivalului nostru sa mearga contra curentului (a cata oara ?!). Programul, alcatuit impreuna cu Adina Bradeanu, se vrea un antidot contra urii si maniei.

De aceea anticipam festivalul cu un eveniment special dedicat memoriei Holocaustului, cea mai veninoasa manifestare a urii din istoria recenta. [Si pentru ca, la noi, memoria este scurta si partiala, ducem filme despre Holocaust catre profesori si elevi: numai ei pot incepe sa-si aminteasca ceea ce parintii si bunicii lor au vrut sa uite.] De aceea, am ales cu grija cateva filme puternice despre oamenii cu asa-zise dizabilitati; in loc sa-i respinga, pentru ca sunt diferiti, poate ca societatea va invata sa-i accepte. De aceea, vom proiecta un program consistent despre manipulare si mass media, pentru ca – deseori – toxinele se imprastie pe aceasta cale. Vorbim despre legi strambe si cum sa ne ridicam zilnic impotriva lor, despre un sistem de sanatate bolnav, despre cum sa ne vindecam orasul si despre necazurile adolescentei... Si fiindca adolescentii par mai putin contaminati de rele, ne-am hotarat sa le dam volanul: un juriu de liceeni va acorda, pentru prima data, un Premiu la One World Romania.

Despre toate acestea vorbim prin cinema, asa cum numai cinema-ul e in stare sa vorbeasca. Prin multe din filmele editiei a 6-a trece o unda subterana, un oarece numitor comun: unde sa se aseze documentaristul in fata lumii si cum trebuie sa se poarte el ca sa nu-si strice – si mai mult – karma? Jon Bang Carlsen, eroul sectiunii noastre retrospective, lucreaza la asta de-o viata.

Si nu, n-am devenit budisti, dar credem ca – privind impreuna, in intunericul salii, aceste documentare ce vin de departe – va fi mai usor de trecut peste necazurile noastre de aici. Haideti la film si zambiti, va rog, chiar daca aveti lacrimi in ochi. Cand veti iesi la lumina, pe strada, totul o sa vi se para mai frumos.

Alexandru Solomon