EVENIMENTE

Proiectie maraton - "Shoah"

09 Martie, 15:00 - 10 Martie, 15:00

Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez

Intrarea este libera.

Franta, 1985, 550'

REGIA
Claude Lanzmann

VO
franceza, ebraica, germana, poloneza

SUBTITRARI
engleza, romana

-

E greu de recunoscut, dar aici era. Aici se ardeau oameni. Da, acesta este locul.” (Simon Srebnik in Shoah)

Ceea ce este important este precizia detaliilor. N-am facut un film idealist. N-am pus mari intrebari, n-am dat mari raspunsuri ideologice sau metafizice. Am facut un film de geograf, de topograf. Ura se manifesta in precizie.” (Claude Lanzmann)

Filmul acesta nu a fost niciodata prezentat in Romania. Cand a avut premiera, acum 28 de ani, nu se putea vorbi la noi despre Holocaust. Dupa sfarsitul epocii de aur, perioada interbelica a parut multora o era aurita, iar altii erau mai ocupati sa puna in balanta crimele comunismului cu cele naziste. Asa a trecut timpul, iar Holocaustul n-a fost niciodata o prioritate a rememorarii colective; cel mult o obligatie acoperita cu declaratii oficiale.

Cele noua ore si jumatate ale filmului lui Lanzmann sunt o experienta fizica si sufleteasca care poate incepe sa compenseze acest gol. S-a vorbit mult despre film, despre refuzul autorului de a utiliza imagini de arhiva, documente istorice si un comentariu din off. Bazandu-se numai pe supravietuitori, pe martorii care reviziteaza locurile genocidului, Lanzmann te lasa sa-ti imaginezi ceea ce nu poate fi reprezentat altfel, oroarea inimaginabila.

Dar Shoah nu este important doar pentru ca reuseste sa transmita experienta exterminarii, ci si pentru ca a revolutionat metoda documentara. Documentarul cinematografic nu a mai fost la fel, dupa ce Lanzmann a experimentat aceasta metoda radicala, inovatoare la vremea ei. Priviti-l: apoi veti descoperi – in multe dintre filmele selectate anul acesta – ecouri ale unui mod de a face cinema si de a trai memoria. Si veti vedea cu alti ochi ceea ce se intampla acum in lume.

-

Claude Lanzmann este unul dintre cei mai importanti protagonisti ai vietii politice si intelectuale contemporane. Nascut in 1925 la Paris, a luptat in cadrul Rezistentei franceze si a fost un sustinator activ al miscarii pentru independenta Algeriei la inceputul anilor 1960. Pana la inceputul anilor 1970, Lanzmann a activat in principal ca jurnalist. A scris pentru Le Monde ca cetatean francez care a calatorit ilegal in Germania de Est. Aceasta serie de articole l-a inspirat pe Jean-Paul Sartre sa il invite pe Lanzmann, in calitate de colaborator al sau si al lui Simone de Beauvoir, ca editor la revista Les Temps Modernes. Claude Lanzmann este si astazi directorul acestei publicatii. In 2009 si-a publicat memoriile sub titlul The Patagonian Hare (Le lièvre de Patagonie / Iepurele din Patagonia), in care detaliaza cu un incredibil talent literar povestea vietii sale personale si politice, inclusiv a intregului proces de dezvoltare a capodoperei sale cinematografice – Shoah.

In 1974, Claude Lanzmann a inceput lucrul la Shoah (1985) – considerat pana astazi cel mai important film despre Holocaust din toate timpurile. Realizat pe parcursul a 11 ani, Shoah include interviuri cu supravietuitori ai lagarelor de concentrare, comandanti ai SS si martori ai evenimentelor. De multe ori, in timpul filmarilor, Lanzmann s-a folosit de identitati false si camere ascunse, filmand in secret fosti nazisti. In contrast cu portretele supravietuitorilor, publicului ii sunt aratate peisaje contemporane idilice, care acopera morminte comune ale milioanelor de victime. Ca intervievator, Claude Lanzmann nu este deloc detasat – intrebarile lui sunt extrem de personale, fortandu-i pe intervievati sa raspunda la chestiuni cu care aceştia n-ar dori sa se confrunte. Lipsa materialelor de arhiva si marturiile directe montate in noua ore si jumatate de film clarifica pentru oricine gravitatea si importanta Holocaustului in istoria umanitatii, lucruri usor de uitat in reprezentarile hollywoodiene ale acestui subiect. Mai mult, marturiile supravietuitorilor si ale criminalilor ii vor face pe multi sa constientizeze faptul ca aceste evenimente se pot repeta oricand si oriunde in lume.