EVENIMENTE

Proiectie speciala "Spune-mi Kuchu" la SNSPA

15 Martie, 12:00

Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti, Sala 12, Str. Povernei, nr. 6

VIDEO

SUA, 2012, 87'

REGIA
Katherine Fairfax Wright / Malika Zouhali-Worrall

VO
engleza, swahili

SUBTITRARI
engleza, romana

Intrarea este libera. Dupa film va avea loc o dezbatere cu publicul. Invitati: Malika Zouhali-Worral, regizoarea filmului; Florin Buhuceanu, Asociatia ACCEPT.

-

Drepturile omului nu inseamna drepturile homosexualilor. In special in Uganda”, e de parere un editor de tabloid ugandez. In Uganda homosexualii si lesbienele sunt cunoscuți sub numele de „kuchus”. Partial cu radacini in legile britanice anti-sodomie si in contextul social mai recent, unde accesul redus la medicamente antivirale al unei parți din poputația seropozitiva a tarii a creat propriul set de fracturi sociale, ura ugandezilor fata de homosexuali a fost continuu alimentata nu numai de lideri politici si religiosi, ci si de presa tabloida. In timp ce preotii crestini ii numesc pe homosexuali violatori, iar politicienii intocmesc o lege care ameninta cu inchisoarea pe cetatenii care nu raporteaza despre homosexuali in 24 de ore, tabloidele sunt oricand pregatite sa ia parte la jocurile criminale ale altora prin publicarea fotografiilor si adreselor celor suspectați a fi homosexuali. In cele din urma, ceea ce era de neconceput, se intampla: David Kato, primul activist gay declarat al drepturilor civile este ucis in mod brutal in casa sa, in ianuarie 2011, in timp ce filmarile la film se aflau la jumatate.

Spune-mi Kuchu documenteaza evenimentele care au dus la acel deznodamant violent, ascultandu-i si pe activistii gay, dar si pe cei care ii acuza, reusind astfel o abordare echilibrata a unei probleme care continua sa divizeze tara. Filmul mai are rolul de a reaminti ca drepturile homosexualilor raman o problema internationala, nu doar africana. Astazi nimeni nu poate actiona pornind de la premiza ca actele condamnabile comise intr-o tara vor ramane neauzite si nepedepsite la nivel international.