EVENIMENTE

Proiectie speciala "Ultima ambulanta din Sofia" la Serviciul de Ambulanta

13 Martie, 14:00

Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti, str. Mihai Eminescu, nr. 226

Bulgaria / Germania / Croatia, 2012, 75'

REGIA
Ilian Metev

VO
bulgara

SUBTITRARI
engleza, romana

Intrarea este libera. Dupa film va avea loc o dezbatere cu publicul. Invitat: Cristian Vasile Grasu, Presendintele Asociatiei de Ambulanta Bucuresti.

-

Sanatatea sistemului de sanatate: Ne-am saturat de discutii inutile despre blocajele sistemului nostru medical. Poate un film bun sa aduca ceva nou? Noi credem ca da: pentru ca la radacina acestor probleme s-ar putea sa fie disparitia compasiunii. Iar empatia este esentiala in documentar: sa asculti si sa observi oameni, pentru a-i intelege mai bine. Privind cazul bulgaresc, nu ne mai simtim atat de singuri in neputinta noastra.

Nu vedem nici un pacient. Nu exista comentariu din off. Nu ni se ofera informatii sau statistici. Cele trei camere de filmat prinse de bordul ambulantei inregistreaza doar chipurile membrilor echipei de urgenta care circula pe una dintre ultimele treisprezece ambulante ale orasului Sofia – un oras cu aproape doua milioane de locuitori. Cand nu incearca sa il convinga pe un drogat sa incerce sa renunte la adictie, sau pe o fetita de sase ani, ranita, sa cante ceva in drum spre spital, pentru a uita de durere, cei trei – doctorii Hrassi si Mila, plus soferul Platen – fumeaza tigara de la tigara, isi comenteaza viata amoroasa, deplang absenta banilor, fura fructe din copacii de la marginea drumului sau glumesc ca au pornit spre Italia in timp ce testeaza gropile din asfaltul Sofiei.

Filmat pe o perioada de doi ani, filmul ramane un document si, simultan, un elogiu al efortului constant al acestor oameni, intr-o tara in care colapsul sistemic nu permite decat solutii individuale, izolate, temporare.