Odessa

2 stele/72 voturi Tu nu ai votat inca!
Odessa

Romania / Germania, 2013, 55'

TITLU ORIGINAL
Odessa

REGIA
Florin Iepan

SECTIUNEA
Teme speciale

SYNOPSIS

AVANPREMIERA

Sanatatea memoriei:
Acum doi ani, felul in care Iepan si-a prezentat proiectul la One World Romania a starnit multe controverse. Regizorul a aratat cu degetul spre spectatori si i-a inclus in filmul sau. Le-a cerut, vehement, sa se implice in aceasta operatiune de insanatosire a memoriei noastre colective.


Reorganizarea Europei de Est dupa Primul Razboi Mondial sub forma unui puzzle de state nationale a fost inceputul dezastrului pentru diversitatea etnica din aceasta parte a lumii. Comunitatea evreilor est-europeni a fost prima vizata. Odata cu ascensiunea Germaniei Naziste statele din Europa de Est au putut sa-si exprime liber antisemitismul. Fara implicarea Germaniei a aparut „Holocaustul la periferie”.

Noua Europa si-a propus sa readuca prosperitatea si toleranta in estul continentului. In ce masura acest lucru este posibil intr-o Romanie democrata, parte a Uniunii Europene? In ce masura compatriotii mei sunt dispusi sa reflecteze asupra episodului „Odessa” din octombrie 1941, una dintre cele mai mari executii in masa din timpul razboiului si poate cel mai intunecat moment din toata istoria noastra moderna?

Astfel am descoperit ca uneori si natiunile mici pot fi cinice, capabile de crime, amnezice si ipocrite. Ca istoria este o succesiune de alegeri individuale, consolidate in perioadele de libertate cum este cea de astazi. Ceea ce parea la inceput un experiment social sub pretextul realizarii unui film a devenit in timp un experiment personal. Ma intreb daca solutia propusa de mine este morala si eficienta. Ce se intampla cu un documentar cand iese din zona lui de confort si provoaca deschis societatea? De ce dupa saptezeci de ani asumarea critica a istoriei este un produs de lux prea scump pentru Romania de azi? Ceea ce am realizat cu acest film e un inceput, un sfarsit, sau nu inseamna nimic? (Florin Iepan)

PROGRAM COMPLET

12 Martie, 20:30, Studioul Horia Bernea

VO

romana

SUBTITRARI

engleza

COMPANIE PRODUCATOARE

Sub-Cult-Ura Production

PREMII SI FESTIVALURI

RETELE SOCIALE