Alison Klayman
Alison KlaymanAi Weiwei: Never Sorry

Alison Klayman este nascuta in Philadelphia, Pennsylvania. In 2006 absolva Universitatea Brown, fiind licentiata in Istorie. Tot in 2006 pleaca in China, initial pentru cinci luni, insa se hotaraste sa ramana acolo pentru o perioada mai lunga; invata mandarina si se muta in Beijing unde ajunge sa lucreze pe platourile de filmare alaturi de Jackie Chan si Jet Li, scrie pe site-ul oficial al Olimpiadei din 2008, si tot atunci este acreditata ca jurnalist si incepe sa lucreze in radio si televiziune pentru PBS Frontline, New York Times, Op-Docs etc. Premii: Special Jury Prize, Sundance Film Festival, SUA, 2012. Interviu.

Barbara Miller
Barbara MillerForbidden Voices

Barbara Miller este nascuta in 1970, in Zurich, Elvetia, unde a si studiat, concentrindu-se pe stiintele Cinematografice, Filosofie si Psihologie. Din 1999 lucreaza timp de doi ani ca assistant director si assistant editor la documentarul nominalizat la Oscar, "War Photographer". Dupa 2001 lucreaza ca documentarist freelancer pentru Televiziunea Elvetiana, producind documentare cu variate teme sociale: miscarea anti-globalizare, violenta domestica etc. Alte filme: Sex in the Internet (2008), Crossing Paths (2008), Virtual Adultery (2009). Interviu.

Caveh Zahedi
Caveh ZahediThe Sheik and I

Caveh Zahedi, nascut in 1960, este un regizor si actor american de origine iraniana - s-a nascut in Washington D.C. din parinti iranieni imigranti. A studiat filosofie la Yale University. Dupa absolvire, s-a mutat in Paris pentru a cauta finantare pentru filmele sale. Cativa ani mai tarziu, s-a intors in America, in Los Angeles, pentru a studia film de la UCLA. Acolo a realizat si primul film, alaturi de colegul sau Greg Watkins. Acest film este o naratiune experimentala in care si-a reinscenat dragostea fata de o studenta l arte de la UCLA, folosind personajele reale ca actori. Alte filme: A Little Stift (1991), I Don't Hate Las Vegas Anymore (1994), In the Bathtub of the World (2001). Interviu.

Florin Iepan
Florin IepanOdessa

Florin Iepan, nascut in 1968 la Timisoara, absolvent al Academiei de Teatru si Film Bucuresti, regizor si producator; a lucrat la Sahia Film, Pro TV si TVR. In 1999 a fondat SUB-CULT-URA, una din primele companii de productie independente din Romania (specializata numai in productia de filme documentare). A conceput sau realizat peste 40 de filme documentare, fiind unul din cei mai activi si constanti realizatori de film documentar din Romania. Dupa ce a absolvit in anul 2002 Discovery Campus Masterschool s-a specializat in realizarea de coproductii internationale de filme documentare. Este membru al European Documentary Network. Alte filme: Hotel Cismigiu (1991), Zece minute cu clasa muncitoare (1995), Peisaj dupa embargo (1997), Decreteii (2005). Interviu.

Jon Bang Carlsen
Jon Bang CarlsenJust the Right Amount of Violence

Jon Bang Carlsen, nascut in 1950, a absolvit Scoala Daneza de Film. Practic necunoscut in Romania, este un regizor sexagenar care - desi are un statut de legenda vie in tara lui - continua sa caute si sa inoveze ca un tanar debutant. Si-a inceput cariera in anii 1970 cu filme cu actori, pentru ca apoi sa migreze catre acel no man’s land dintre documentar si fictiune. A trait opt ani in Africa de Sud, a filmat mult in Irlanda si Statele Unite, iar acum locuieste intr-o ferma izolata din Danemarca. Pe Carlsen il intereseaza mai mult procesul de fabricatie si relatia cu oamenii decat produsele finite, ceea ce explica de ce filmele lui sunt atat de greu de clasat. Filme: First I Wanted to Find the Truth (1987), How to Invent Reality (1996), It’s Now or Never (1996), Addicted to Solitude (1999), Purity Beats Everything (2007), Just the Right Amount of Violence (2013). Interviu.

Katherine Fairfax Wright
Katherine Fairfax WrightCall Me Kuchu

Katherine Fairfax Wright, nascuta in 1983, in Massachusetts, SUA, traieste in Los Angeles, California. Studiaza Filmul si Antropologia la Columbia University, lucreaza apoi in productie la numeroase filme, printre care P.O.V (Lumo) si Les Vulnerables. Din 2011 devine alumni a Film Independent Documentary Lab iar in 2012 este numita una dintre cele 25 noi fete ale filmului independent de catre Filmmaker Magazine. Alte filme: Les Vulnerables (2007), Fat Friend (2009), Gabi on the Roof in July (2010). Premii: Teddy Award for Best Documentary, Berlin International Film Festival, Germania, 2012; Best International Feature, Hot Docs International Documentary Film Festival, Canada, 2012; Best Documentary, Madrid LGBT Film Festival, Spania, 2012.

Lukáš Kokeš
Lukáš KokešFortress

Lukáš Kokeš, nascut in 1983, in Republica Ceha, studiaza filmul documentar la FAMU. Alte filme: Irenka (2007), Redemption Attempt of a TV Repairman Josef Lávicka in Nine Scenes (2008), 59/184/84 (2009) etc.

Malika Zouhali-Worrall
Malika Zouhali-WorrallCall Me Kuchu

Malika Zouhali-Worrall, nascuta in 1984, in Munchen, este absolventa a Universitatii din Cambridge. Isi face Masteratul in Relatii Internationale la Institutul de Studii Politice din Paris. Lucreaza ca jurnalist de televiziune si presa scrisa, facand reportaje din SUA, India, China si Uganda pentru Financial Times si CNN. Traieste in New York iar din 2011 devine alumni a Film Independent Documentary Lab. In 2012 este numita una din cele 25 noi fete ale filmului independent de catre Filmmaker Magazine. Premii: Teddy Award for Best Documentary, Berlin International Film Festival, Germania, 2012; Best International Feature, Hot Docs International Documentary Film Festival, Canada, 2012; Best Documentary, Madrid LGBT Film Festival, Spania, 2012.

Marc Schmidt
Marc SchmidtMatthew’s Laws

Marc Schmidt, nascut in 1970; studiaza Teoria Filmului la Universitatea din Utrecht si Artele Media la Academia de Arte din Tilburg. Lucreaza initial la mai multe proiecte ca inginer de sunet si editor video dar si ca regizor de scurt-metraje de fictiune. Intre timp devine tot mai interesat de regizarea filmelor documentare, acestea devenind principala lui preocupare. Alte filme: Slow Start (2002), Esmiralde, Sixteen Years in 9 Scenes (2007), Shigey, My Flame (2009). Premii: Grand Prize, Swiss Post for Best Feature, Vision du Reel Nyon, Elvetia, 2012; Grand Prize for Best Documentary, NFF Dutch Film Festival, Olanda, 2012; Merit-Prize, International Documentary Festival, Taiwan, 2012. Interviu.

Radovan Sibrt
Radovan SibrtOn Decency

Radovan Sibrt, nascut in 1975, in Praga; este absolvent al Facultatii de Stiinte Umaniste, Filosofie si Arte a Universitatii Charles din Praga si al Academiei de Artele Spectacolului. Lucreaza cu clienti importanti precum Televiziunea Nationala a Republicii Cehe, United Islands etc. Este co-fondator al casei de productie Pink Productions. Alte filme: MRG (2005), Domestic Violence (2007), Bambino Di Praga (2007). Premii: Jihlava International Documentary Film Festival, Cehia, 2012. Interviu.

Raluca Racean Gorgos
Raluca Racean GorgosThe Bed is Broken

Raluca Racean Gorgos, nascuta in 1986 in Cluj Napoca, studiaza arta actorului inca din liceu. Se muta la Bucuresti pentru a-si continua studiile in actorie-marionete la Universitatea Nationalde de Arta Teatrala si Cinematografie I.L. Caragiale. In timpul facultatii colaboreaza cu studentii de la sectia de film si regizeaza primul ei scurtmetraj de fictiune pe pelicula, Cromoterapia, un film despre realitatile paralele si distorsionate ale unui bolnav psihic. Urmeaza un circuit de festivaluri si workshop-uri de regie unde isi imbogateste limbajul cinematografic, punand accent pe documentar. Premii: Cel mai bun film la Aristoteles Workshop.

Serban Oliver Tataru
Serban Oliver TataruAnatomy of a Departure

Serban Oliver Tataru, nascut in 1973, in Sibiu, Romania, s-a stabilit in Germania dupa 1989. Intre 1995 si 1998 acesta a studiat antropologie la Ruprecht-Karls-University in Heidelberg. In 1998 si-a continut studiile la Universitatea de Film si Televiziune din Munchen, specializarea film documentar. Alte filme: Beograd (2004), Paparazzo (2006). Interviu.

Silvina Landsman
Silvina LandsmanSoldier/Citizen

Silvina Landsmann, nascuta in 1965, in Buenos Aires, emigreaza in Israel la varsta de 11 ani. Studiaza Filmul la Universitatea din Tel Aviv, locuieste apoi in Paris timp de 10 ani, unde face si primul sau film. Intoarsa in Israel fondeaza compania de productie Comino Films pentru a putea produce filme documentare. Alte filme: College (1998), Post Partum (2004), Unto Thy Land (2007). Premii: Special Mention, Berlin International Film Festival, Germania, 2012. Interviu.

Vanina Vignal
Vanina VignalAfter the Silence

Vanina Vignal este nascuta in Franta. Dupa studii de teatru la Scoala Internationala de Teatru si Miscare Jacques Lecoq si apoi la Academia de Teatru si Film din Romania (Sanda Manu), Vanina a fost mai intai actrita. Apoi a fost asistent de montaj si asistent de regie, inainte de a-si crea propriile proiecte documentare. Vorbeste fluent romana, ceea ce i-a permis sa aiba acces direct la persoanele pe care a ales sa le filmeze. Alte filme: Stella (2007). Interviu.