Primarul

5 stele/11 voturi Tu nu ai votat inca!
The Mayor

Mexic, 2012, 81'

TITLU ORIGINAL
El Alcalde

REGIA
Emilio Altuna / Carlo Federico Rossini / Diego Enrique Oso

SECTIUNEA
Dreptul si strambul

SYNOPSIS

Imi iubesc tara. Voi face orice e nevoie pentru a avea o patrie mai buna pentru copiii si nepotii mei. Aceasta este datoria mea: sa fac un Mexic mai bun.

Actiunea documentarului se desfasoara in nordul Mexicului, unde asasinarea primarilor municipali este o practica obisnuita in lupta cartelurilor de droguri pentru controlul teritoriilor. Primarul ne prezinta unul dintre cele mai memorabile personaje ale programului din acest an: Mauricio Fernández Garza, primarul orasului San Pedro Garza Garcia, cel mai bogat si - datorita lui - cel mai sigur municipiu din America Latina.

Pe aproape intreaga durata a filmului, primarul vorbeste direct catre camera, vizibil satisfacut de sunetul propriei voci, detaliind varii momente din cariera sa pusa in slujba cetatenilor din Garza Garcia. In cele mai multe cazuri, lucrurile se intampla 'pur si simplu’: odata primarul a anuntat moartea unei persoane intr-o conferinta de presa, inca inainte ca politia sa-i fi gasit trupul; altadata, unul din numerosii sai dusmani a fost gasit ‘pur si simplu’ mort pe strada. Nu ni se ofera explicatii, insa casa primarului - o combinatie de colectie de arta si arsenal militar -  vorbeste chiar mai mult decat el despre patinarile generoase intre responsabilitate, autoritate si privilegiu ale unui functionar public care a depasit cu mult limitele a ceea ce ii este permis de propriul mandat. Intr-o tara macinata de confruntari sangeroase motivate de interese economice, cine l-ar putea invinui pe primar pentru faptul ca ia legea in propriile maini? Tu cat de departe ai merge pentru a-ti proteja orasul?

PROGRAM COMPLET

12 Martie, 20:00, Cinemateca Eforie

16 Martie, 20:00, Cinema Union

VO

spaniola

SUBTITRARI

engleza, romana

COMPANIE PRODUCATOARE

Bambú Audiovisual e Imcine-Foprocine

PREMII SI FESTIVALURI

Watch Docs International Human Rights in Film Festival, Warsaw, Poland, 2012

RETELE SOCIALE