ARTA DISPARITIEI

THE ART OF DISAPPEARING


Polonia, 2013, 51'
Bartek Konopka, Piotr Rosołowski

TITLU ORIGINAL

SZTUKA ZNIKANIA


SECTIUNEA

Dupa 25 de ani

SYNOPSIS

In oras ma simteam ca un strain care nu-si gasea locul. Toata lumea era ocupata cu ceva. Insa oamenii nu aratau fericiti. Cateodata, stateau pe loc, unul in spatele altuia, ore intregi, in liniste. Nu voiau sa fie impreuna cu mine. Nu voiau nici macar sa fie unul cu altul.

In 2010, Bartek Konopka si Piotr Rosołowski au spus povestea Zidului de la Berlin din perspectiva iepurilor care locuiau in interiorul sau (Rabbit ŕ la Berlin, One World Romania 2010). Astazi, aceeasi echipa spune povestea (semi-fictionala) a socialismului polonez vazut de un preot voodoo. In 1980, Amon Fremon e invitat de regizorul de teatru experimental Jerzy Grotowski sa realizeze o ceremonie voodoo ca parte a formulei sale de teatru  ‘al surselor’. Arta disparitiei incepe cu acest moment de sincretism cultural si continua cu o repovestire ‘alternativa’ a vietii Poloniei socialiste din perspectiva lui Fremon. Filmul e o combinatie excentrica de documentar si fictiune, in care limitele dintre cele doua raman incerte iar motivul calatorului strain permite o perspectiva originala asupra absurdului lumii socialiste: „Daca asta e lumea oamenilor, oare cum arata lumea spiritelor?”, se intreaba maestrul voodoo atunci cand da cu ochii de un cartier de blocuri comuniste. 
Unul dintre aspectele istoric documentate ale povestii (partial) imaginate de Konopka si Rosołowski este sincretismul dintre religia catolica poloneza si voodoo-ul haitian - o consecinta a participarii trupelor poloneze la Revolutia din Haiti, lucru care a permis stabilirea unor polonezi pe insula. Ca urmare a acestui fapt, elemente centrale ale catolicismului polonez au fost ‘traduse’ in imagini similare ale credintei locale – cazul Madonei Negre de la Czestochowa care, se spune, a inspirat  reprezentarile spiritului Ezili Dantor din voodoo-ul haitian – prezent in gandurile si viziunile personajului central.

PROGRAM COMPLET

22 Martie, 20:00, Cinema Studio

23 Martie, 18:00, Cinema Elvire Popesco

VO

Creola

SUBTITRARI

Engleza, Romana

COMPANIE PRODUCATOARE

Adam Mickiewicz Institute, Otter Films

PREMII SI FESTIVALURI

Festivalul International de Documentar si Scurtmetraj Dokufest, Republica Kosovo, 2013

Festivalul International de Documentar Jihlava, Republic Ceha, 2013

Festivalul International de Film Documentar de la Montreal RIDM, Canada, 2013

Festivalul de Film de la Trieste, Italia, 2014

Festivalul International de Film Documentar Visions du Reel, Elvetia, 2013

Festivalul Planet+ Doc Films, Polonia, 2013

Festivalul de Film de la Cracovia, Polonia, 2013

Festivalul de Film T-Mobile New Horizons, Polonia, 2013


RETELE SOCIALE