EVENIMENTE

Tipografic Majuscul


19 Martie, 19:30
Teatrul Odeon, Sala Studio


un spectacol de Gianina Carbunariu
scenografia: Andrei Dinu
coregrafia: Florin Fieroiu
muzica: Bobo Burlacianu
light-design: Andu Dumitrescu
cu: Catalina Mustata, Alexandru Potocean, Gabriel Rauta, Mihai Smarandache, Silvian Valcu
durata: 1 h 30 min

o coproductie dramAcum si Festivalul International de Teatru de la Nitra, Slovacia, in parteneriat cu Teatrul Odeon, in cadrul proiectului Vieti paralele - Secolul 20 vazut prin ochii Politiei Secrete”. Artisti din foste tari socialiste au creat sase productii de teatru bazate pe studiul arhivelor politiei secrete. Gianina Carbunariu a ales sa lucreze pe dosarul minorului Mugur Calinescu.

Mugur Calinescu avea doar 17 ani si era elev in Botosani cand, in septembrie 1981, a scris pe ziduri si panouri inscriptii menite sa provoace in oameni o reactie fata de incalcarea flagranta a drepturilor si libertatilor cetatenesti si fata de situatia dezastruoasa a economiei. Dupa ce a fost prins, a fost continuu chemat la Securitate. La doi ani dupa aceea, Mugur Calinescu s-a imbolnavit de leucemie. A murit in 1985. 

„Pe linga documentele scrise in limbajul de lemn al aparatului opresiv al vremii, in cele 200 de pagini ale dosarului „Elevul” sunt pastrate si declaratiile unui tinar care reuseste sa ramina fidel propriilor convingeri in ciuda presiunilor Securitatii si a lipsei de solidaritate a celor din jurul sau. Cred ca tinerii au nevoie de modele pe care sa le inteleaga, iar Mugur Calinescu este, in acest sens, un model de atitudine necesar.

Scenariul care sta la baza spectacolului Tipografic Majuscul este un colaj de materiale ready-made (documente si interviuri), insa spectacolul este un exercitiu de imaginatie, o fictiune ce incearca sa chestioneze aceste urme ale unei realitati din istoria recenta si felul in care ele ne ajuta sa intelegem lumea in care traim astazi.” (Gianina Carbunariu)