INCOTRO E LINIA FRONTULUI? VIATA SI INTAMPLARILE LUI TIM HETHERINGTON

WHICH WAY IS THE FRONT LINE FROM HERE? THE LIFE AND TIME OF TIM HETHERINGTON


SUA, 2013, 78'
Sebastian Junger

TITLU ORIGINAL

WHICH WAY IS THE FRONT LINE FROM HERE? THE LIFE AND TIME OF TIM HETHERINGTON


SECTIUNEA

Clinica mass media

SYNOPSIS

Razboiul este singurul context in care barbatilor li se permite sa se iubeasca unii pe altii neconditionat. Un razboi nu inseamna numai arme, tehnologie si CNN. Un  razboi e si un moment in care mai multi barbati sunt pusi laolalta in circumstante extreme si sunt gata sa ucida sau sa fie ucisi unii pentru ceilalti.

In aprilie 2011, in timpul conflictului din Libia, Tim Hetherington si colegul sau, fotograful Chris Hondros, au fost ucisi de fortele libiene in orasul Misrata. Potrivit Reporters Sans Frontières, 71 de jurnalisti au fost ucisi in 2013, an in care numarul jurnalistilor rapiti a crescut dramatic; la fel si numarul celor ajunsi dupa gratii.
Tim Hetherington era fotojurnalist si realizator de film documentar: a documentat fotografic confruntarile din Africa de Vest si din Orientul Mijociu; documentarul sau, Restrepo (regizat impreuna cu Sebastian Junger), despre experienta cotidiana a unui batalion de soldati in Afganistan, a castigat premiul juriului la Sundance si a fost nominalizat la Oscar. Indiferent de contextul explorat - Afganistan, Liberia sau Libia – imaginile lui Hetherington vorbesc despre natura umana, despre conexiunile intre oameni in conditii de criza si, nu in ultimul rand, despre camaraderia masculina in vreme de razboi. Incotro e linia frontului este un tribut emotionant adus de un prieten si coleg unui om care avea carisma de a-i inspira pe cei din jur si care a murit luptand – cu ‚arma’ profesiei sale in mana – pentru mai binele celorlalti. „Nu facea nici o diferenta intre a fi fotograf, a face munca umanitara, a fi realizator de film sau participant la evenimente: el era pur si simplu Tim…”.

PROGRAM COMPLET

19 Martie, 19:00, Muzeul National al Taranului Roman

20 Martie, 10:00, Cinema Elvire Popesco

23 Martie, 16:00, Cinema Studio

VO

Engleza

SUBTITRARI

Romana

COMPANIE PRODUCATOARE

 Goldcrest Films International

PREMII SI FESTIVALURI

Festivalul de Film Sundance, SUA, 2013

Festivalul DocsDF, Mexico, 2013
Festivalul de Film Tribeca, SUA, 2013

RETELE SOCIALE