REGIZORI, PRODUCATORI SI PROTAGONISTI


Amelia Green-Dove

Amelia Green-Dove

Watchers of the Sky

Amelia Green-Dove este jurnalist, cineast si producatorul documentarului “Watchers of the Sky”. Inainte, a lucrat ca producator pentru documentarul lui Michael Moore, „SiCKO”, film nominalizat la Premiile Oscar. Originara din Santa Monica, California si absolventa a Hampshire College, Green-Dove a lucrat si in afara Statelor Unite, inclusiv ca cercetator pentru sediul din Londra al BBC Open University. A inceput sa colaboreze cu Edet Belzberg, regizorul “Watchers of the Sky”, inca din 2008, ocupandu-se de productia filmului „The Recruiter”, laureat a numeroase premii. 

Bartek Konopka

Bartek Konopka

The Art of Disappearing

Nascut in 1972 in Polonia, Bartek Konopka a obtinut o diploma in Studii de Film la Universitatea Jagiellonian, una in Jurnalism la Universitatea din Varsovia si o alta in Regie de Film in cadrul Departamentului de Radio si Televiziune al Universitatii Silezia din Katowice. Filmele sale au castigat numeroase premii la festivaluri, printre care cele din New York, Seattle, Brest, Wroclaw si multe altele. Documentarul sau, „Rabbit à la Berlin", a fost nominalizat la premiile Oscar, a fost prezentat in peste 70 de festivaluri, a primit zeci de premii si a fost vandut in peste 40 de tari. Bartek Konopka a primit o bursa de studii din partea Ministrului Culturii pentru realizarile sale artistice si este si laureat al Bursei Nipkow, Berlin. Alte filme: „Niebo nad Europą” (2003), „Goat Walker” (2004), „Three for the Taking” (2006).

Caterina Monzani

Caterina Monzani

The Valley of the Jato

Caterina Monzani s-a nascut in Italia. Dupa finalizarea studiilor de licenta in Cinema la Universitatea din Bologna, a lucrat ca asistent de productie pentru diverse documentare, timp in care a dezvoltat si proiecte proprii. S-a mutat in Londra in 2006 unde a urmat un masterat in Regie de Film Documentar la Scoala Nationala de Film si Televiziune. In prezent traieste in Londra si lucreaza ca producator si regizor de documentare si ca producator video la ziarul The Guardian. Alte filme: „The Love Bureau” (2009), „Borderland” (2008), „The Big Race” (2006), „Early Wright time” (2004).


Claudiu Mitcu

Claudiu Mitcu

The Network

Nascut in 1976, Claudiu Mitcu a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti. A lucrat ca monteur pentru Televiziunea Romana timp de opt ani si a infiintat in anul 2004, propria casa de productie si post-productie de filme, Wearebasca.  In 2010, a primit mentiunea Uniunii Cineastilor din Romania pentru documentarul „Australia” (2009) si Premiul Drepturilor Omului din partea Ambasadei Frantei in Romania, pentru trei dintre documentarele sale de pana la acel moment, filme care combat diferite prejudecati si care prezinta o perspectiva deschisa asupra persoanelor marginalizate. Alte filme regizate: „Maria” (2013), „Circul Vesel” (2010), „Nisipuri” (2007).

Dominic Dowbekin

Dominic Dowbekin

Here Be Dragons

Dominic Dowbekin este producator, specializat in film, media online si arta. A lucrat la filme cu renume international, prezentate la festivaluri precum Telluride, Adelaide, Belfast si Londra (unde a fost nominalizat la Premiul Grierson), cat si proiectate la Institutul Britanic de Film, Institutul de Arta Contemporana din Londra si la Riverside Studios. A produs filmele unor regizori si artisti precum Don Boyd, Mark Cousins, Amit Chaudhuri, Shirin Neshat, Gary Kemp, Mania Akbari, Susanne Hou si Gavin Turk si a colaborat cu institutii precum Tate, Southbank, Orchestra Simfonica din Londra, Academia Regala de Dans si Institutul Courtauld. Ca membru executiv al HiBROW Productions Ltd, Dominic lucreaza cu pasiune in vederea crearii unei platforme digitale globale care sa faca accesibile artele vizuale si interpretative pentru toata lumea.

Eszter Hajdu

Eszter Hajdu

Judgment in Hungary

Eszter Hajdu s-a nascut in 1979 in Budapesta, Ungaria. A studiat Media la Universitea din Szeged si Sociologia la Universitatea ELTE din Budapesta si a urmat cursuri de training in domeniul filmului in Italia si in Romania. A inceput sa lucreze pentru productii de film de la varsta de 18 ani si a produs mai multe filme documentare, axandu-se in principal pe tabuuri social-politice. Alte filme: „My Own Private, Tarnabod” (2006), „Destino” (2007), „The Fidesz Jew, the mother with no sense of nation and mediation” (2008), „Lullaby” (2009), „Demon Hands” (2010).


Filip Remunda

Filip Remunda

Free Smetana!

Filip Remunda a absolvit Academia de Film si Arte Interpretative din Praga, urmand cursuri in cadrul Departamentului de Regie de Film Documentar. Este co-fondatorul Institutului de Film Documentar (IDF), care sprijina promovarea filmelor din Europa de Est si organizeaza un atelier de dezvoltare de film documentar independent intitulat Ex Oriente Film. Filmul sau, „Village B.”, a primit distinctia de Cel mai bun film documentar la Festivalul International de Film Karlovy Vary in 2002, Premiul Don Quijote la Festivalul de Art Film Trenčianske Teplice in 2003 si multe alte premii la festivaluri din Europa si din Statele Unite. Alte filme: „Czech Dream” (2004), „Czech Peace” (2010), „Mr. Triska's Epoch Making Trip to Russia” (2011)

Hasan Metehan Ozkan

Hasan Metehan Ozkan

My Child

Producatorul filmului „Copilul meu”, Hasan Metehan Ozkan, a absolvit studiile de licenta in cadrul Departamentului de Stiinte Politice si Relatii Internationale in 1998 la Universitatea din Marmara, Turcia. A obtinut un MBA la Universitatea Yeditepe unde urmeaza in prezent studii doctorale in cadrul Departamentului de Antropologie. Intre 1996 si 2000, a lucrat pentru Oficiul din Istanbul al Organizatiei Internationale pentru Migratie al Natiunilor Unite. In ultimii ani, a fost angrenat in proiecte de implicare civila in cadrul Universitatii Sabanci. Teza sa de doctorat se concentreaza pe familiile persoanelor LGBT, in jurul carora s-a format si organizatia LISTAG din Istanbul, ale carei activitati sunt prezentate in documentarul „Copilul meu”.

Ivo Bystrican

Ivo Bystrican

Byeway

Ivo Bystrican s-a nascut in 1980 si a urmat studii de Sociologie si Politica Sociala la Universitatea Masaryk din Brno si de Film Documentar la Academia de Film si Arte Interpretative din Praga. A lucrat ca redactor sef, critic de film, video-reporter, sociolog si analist la Institutul de Cercetare pentru Munca si Afaceri Sociale din Cehia. Scrie scenarii si realizeaza documentare pe teme sociale pentru postul de televiziune publica din Cehia. Filmele sale au fost prezentate la festivaluri din intreaga lume. Unele dintre aceste filme sunt: „Better tomorrow” (2005), „Sikora” (2007), „Copper Age” (2009).

Johanna Domke

Johanna Domke

Crop

Johanna Domke, artist vizual si regizor, s-a nascut in 1978 in Kiel, Germania. A studiat Artele Plastice la Academia de Arta Regala Daneza din Copenhaga si la Academia de Arta Malmö din Suedia si a urmat un program de studii post-universitare in film la Academia Media Art din Cologne, Germania. Lucrarile sale, care intrepatrund arta cu cinematografia, se bucura atat de o abordare structurala cat si de una socio-politica si au fost incluse si admirate in expozitii si festivaluri de film din intreaga lume. Printre filmele regizate de Johanna Domke se numara si „A sunset takes 7 minutes” (2005), „Cuers” (2008), „Stultifera Garden” (2009), „The lake in the mirror” (2010), „Man kenenki” (2010), „Untitled-Epilog” (2011).

Marcel Lozinski

Marcel Lozinski

Masterclass Marcel Lozinski - Ca sa nu doara

Marcel Lozinski s-a nascut in 1940 la Paris. Inainte sa se inscrie la Scoala de Film din Łódź in 1967, Lozinski a absolvit Politehnica la Varsovia, Departamentul de Comunicare, si a lucrat timp de cativa ani ca inginer de sunet la Studioul Documentar din Varsovia. Marcel Lozinski preda la Scoala de Regie si Film Andrzej Wajda si este  membru al Academiei Americane de Film. Pe plan international, este unul dintre cei mai apreciati regizori polonezi de film documentar. A obtinut numeroase premii la festivaluri de gen precum Oberhausen, Cracovia, San Francisco si Leipzig, printre filmele sale numarandu-se „Microphone’s Test” (1981), „89 mm from Europe” (1993), „Anything can happen” (1995), „So It Doesn’t Hurt” (1998), „Poste restante” (2009) si „Father and Son on A Journey” (2013).

Marouan Omara

Marouan Omara

Crop

Marouan Omara s-a nascut in 1987 in Cairo, Egipt. Lucreaza ca artist vizual, impletind filmul cu fotografia. A obtinut o diploma in Regie la Academia de Arta Cinematografica si Tehnologie precum si o diploma de licenta in Arte Aplicate la Universitatea Helwan. De asemenea, lucreaza ca instructor de film si video la Universitatea Germana din Cairo. Marouan Omara pregateste in prezent primul sau film artistic de lung metraj intitulat „Repeated Stopping”.

Matei Budes

Matei Budes

Romanian Autumn

Matei Budes este membru fondator al Asociatiei Vira si initiator alaturi de Bogdan Palici al proiectului ViraFilms. Absolvent al Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii Bucuresti, este realizatorul documentarului „Counting Tiny Little Steps” (2009) care marcheaza inceputul carierei sale in productia de film. Matei a participat la o serie de workshopuri dedicate filmului documentar (Iswib, 2010; Aristoteles, 2011; Atelierul Documentor, 2012). Dupa o perioada in care a avut diverse colaborari in proiecte video si a lucrat ca editor video la Hotnews.ro, in prezent dezvolta ViraFilms si este trainer in proiectele de educatie ale Asociatiei Vira.

Monique Isselé

Monique Isselé

The Invisibles

Monique Issele este o protagonista a documentarului „Cei invizibili”. A lucrat ca functionar in sistemul de educatie din Franta timp de 40 ani. In anii ’70, s-a alaturat grupului , Les Gouines Rouges, o asociatie feminista care lupta, la acel moment, pentru drepturile persoanelor lesbiene. De atunci, tine legatura cu membrii grupului si militeaza cu tenacitate pentru vizibilitatea persoanelor homosexuale.

Nemanja Babic

Nemanja Babic

The Shovel Is Too Small

Nemanja Babic s-a nascut in 1980. Primul contact cu lumea filmului a fost in anul 2002 cand a inceput studiile in cadrul Departamentului de Film si Montaj TV din cadrul Facultatii de Arte Dramatice din Belgrad. A editat numeroase documentare si filme artistice de lung metraj din regiunea Europei de Sud-Est. Filme editate: „Joe Goes to Serbia” (2008), „The Face of a Revolution” (2012), „Normal Living” (2012), „Kosma” (2013).

Robert Kirchhoff

Robert Kirchhoff

Normalization

Robert Kirchhoff s-a nascut in 1968 in Nitra, Republica Slovaca. Intre 1995 si 2000, a studiat Regia la Academia de Arte din Bratislava. A regizat multe documentare de lungmetraj pe teme sociale, care au fost prezentate in cadrul a numeroase festivaluri. Din anul 2003, Robert Kirchhoff coordoneaza seminarul de Film Documentar Creativ la Academia de Arte Interpretative din Bratislava. Este fondatorul si directorul asociatiei atelier.doc, organizatie care produce filme documentare independente. Alte filme: „You are my sunshine” (2000), „On the water” (2001), „Hey You Slovaks!” (2002), „The Romany Holocaust” (2008), „Glamour and Misery” (2003).

Sergio Vega Borrego

Sergio Vega Borrego

The Valley of the Jato

Sergio Vega Borrego s-a nascut in 1981 in Spania. Dupa ce a absolvit Universitatea din Madrid cu o diploma in Comunicare Audiovizuala, Sergio Vega Borrego a obtinut o bursa de la Fondul Caritabil Robert Gavron pentru a-si continua studiile la Scoala Nationala de Film si Televiziune din Londra. Munca sa ca monteur i-a adus numeroase premii, printre care si premiul „Talent Dove la Festivalul de Film de la Leipzig. Pentru Sergio Vega Borrego filmul nu este un job, ci o necesitate si un mod de a intelege si a invata mai multe despre viata. Alte filme regizate: „Sleepless city” (2006), „Bestiario” (2008).

Stefan Weinert

Stefan Weinert

The Family

Regizor si actor, Stefan Weinert s-a nascut in Germania in 1964. Ca actor, a inceput sa joace in numeroase piese de teatru in Cologne si Dusseldorf. Si-a terminat studiile in 1991 si de atunci a continuat sa lucreze ca regizor de film, de teatru, curator de arta video si organizator de festivaluri. Alte filme regizate de el: „Facing the Wall” (2002), „Always Sergej” (2002), „Without CFC” (1995), „Is It True or Not” (1994).

Susanna Helke

Susanna Helke

American Vagabond

Susanna Helke s-a nascut in 1967 in Finlanda si este profesor si regizor de filme documentare. Filmele sale au fost prezentate la cele mai importante festivaluri internationale de film documentar, dintre care Festivalul International de Film Documentar de la Amsterdam, Hotdocs din Toronto si Visions du Réel. Filmul „The Idle Ones” (2001) a fost nominalizat de Academia de Film European la sectiunea Cel mai bun documentar, iar documentarul „The sin - A testimony on ordinary crime” (1996) a castigat Premiul Special la Festivalul International de Scurtmetraje Uppsala. Alte filme: „A soap dealer’s Sunday” (1998), „White sky” (1998), „Playground” (2010)

Tedy Necula

Tedy Necula

Yes we can!

Matinee pentru liceeni

Regizor si producator roman, Tedy Necula a finalizat studiile de licenta in Regie Film la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si urmeaza in prezent cursurile sectiei de Film Documentar din cadrul aceleiasi universitati. Din anul  2012, este certificat ca producator independent de catre Hollywood Institute. A debutat ca actor principal in filmul „Noro” în 2002 si a realizat numeroase documentare de lungmetraj si spoturi video pentru campanii sociale. A primit premiul Ordinul Cavalerilor de Malta pentru activitatea sa cinematografica in 2012. Este singurul regizor cu dizabilitati din Romania si vorbeste des despre viata si munca sa, inspirand tinerii in cadrul a numeroase evenimente organizate de diferite asociatii din Romania.

Vlad Petri

Vlad Petri

Where are You, Bucharest?

Vlad Petri este regizor, producator independent si fotograf, s-a nascut in 1979 in Bistrita, Romania si traieste in Bucuresti. Dupa ce a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, specializandu-se in Imagine Film si Televiziune (2005), a inceput sa lucreze ca regizor independent, director de imagine si fotograf pentru diverse proiecte filmate in tari precum Afganistan, Siria, Iordania, Tadjikistan, Uzbekistan, Armenia, Albania. Din 2007 pana in 2010, a predat fotografie in cadrul unui atelier interactiv adresat publicului larg. Proiectele sale recente sunt in principal filme documentare, dedicate activismului si temelor de factura sociala sau politica, dezvoltate in Romania sau in Orientul Mijlociu. In 2008, a co-regizat documentarul „Revelion 2008”. Din 2012 pana in prezent, urmeaza studiile masterale in Antropologie Vizuala si Mass-Media la Universitatea Freie din Berlin, Germania.