RETEAUA

THE NETWORK


Romania, work-in-progress, 20'
Claudiu Mitcu

TITLU ORIGINAL

RETEAUA - WORK-IN-PROGRESS


SECTIUNEA

Work-in-progress

SYNOPSIS

In Romania, bolnavii de cancer nu pot beneficia de medicamente citostatice nici gratuit, asa cum prevede legea, nici contra cost din farmaciile romanesti. Pentru a-si rezolva o problema, aceia care au acces si fonduri sunt nevoiti sa apeleze la farmaciile din strainatate fiind siguri ca banii cheltuiti nu vor mai fi recuperati. Ceilalti, mai putin norocosi, sunt condamnati la intarzierea sau neinceperea tratamentului sau urmarea unui tratament incomplet, cu sanse semnificativ mai mici de vindecare, in prima faza si, bineinteles, in cele din urma, la moarte. 

Multi dintre bolnavii care incearca, intr-un fel sau altul, sa faca rost de medicamente, sunt ajutati de o adevarata RETEA de oameni. Membrii retelei cumpara medicamentele din strainatate si le trimit in Romania cu ajutorul prietenilor, cunostintelor, turistilor care cunosc situatia respectiva. La ora actuala reteaua numara peste 250 de oameni si pretul medicamentelor tranzactionate anual se ridica la aproximativ 60.000 euro.

Trebuie subliniat faptul ca membrii retelei nu obtin nici un fel de beneficiu material de pe urma participarii lor la acest “trafic”. Firul narativ al documentarului e constituit de traseul medicamentelor din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena (situata langa cladirea Operei) pana la bolnavul din Romania.

Regizorul Claudiu Mitcu va prezenta o selectie de material montat care va constitui punctul de pornire al dezbaterii.

PROGRAM COMPLET

19 Martie, 17:00, Muzeul National al Taranului Roman

VO

Romana

SUBTITRARI

Engleza

COMPANIE PRODUCATOARE

PREMII SI FESTIVALURI

RETELE SOCIALE