SECTIUNI

SECTIUNEA

SI DRAGOSTEA ESTE UN DREPT AL OMULUI


Dupa atatea teme grave, dragostea poate parea o frivolitate. Dar in multe colturi ale lumii, doi oameni care se iubesc trebuie sa indure nedreptati, sa fuga de acasa sau chiar sa se teama pentru viata lor pentru ca relatia lor nu este acceptata. De parinti, de rude, de societate sau de legile tarii in care traiesc. Presiunea aceasta se exercita in tot felul de forme, fie ca este vorba de homosexuali, lesbiene, transexuali sau de emigranti care nu se pot stabili langa cel de care s-au legat sufleteste. 76 de state din lume interzic prin lege homosexualitatea. Europa continua sa fie o fortareata greu de penetrat pentru cetatenii din afara ei.

In cel mai bun caz, relatiile acestor oameni trebuie sa ramana discrete, ca sa nu socheze majoritatea (Cei Invizibili). In cel mai rau caz, sunt obligati sa se desparta (727 de zile fara Karamo) sau sa ajunga pe strazi (Vagabondul American). Parintii ii resping (ca in ultimul titlu mentionat) sau impart cu ei traumele si incearca sa ii inteleaga si sa ii apere. E greu, la fel de greu si pentru parinti, ca si pentru copii. In Turcia, parintii sunt aceia care se aduna, isi impartasesc grijile si se mobilizeaza pentru a-i ajuta pe copiii lor sa castige dreptul de a trai asa cum vor (Copilul meu).

Fiecare dintre aceste filme gaseste o formula cinematografica speciala pentru a vorbi despre dragoste cu caldura si delicatete. Alegandu-le, am incercat sa privim problemele LGBT dintr-o alta perspectiva, sa le includem intr-o discutie mai larga. Am cautat cate un unghi de vedere de obicei ignorat sau cate un aspect invizibil, cum bine spune si titlul filmului lui Sebastien Lifshitz. Cati invizibili exista si astazi la noi in tara? Si, mai ales, cum traiau acesti invizibili pe vremea regimului comunist, cand celebrul articol 200 era in vigoare? (A S)

EVENIMENTE