IN MEMORIA LUI VACLAV HAVEL

Acesta nu este un gest formal, pentru ca noi nu venim de nicaieri. Acum 16 ani, One World a pornit la Praga in spiritul si la initiativa lui Havel. Timp de 5 ani, festivalul nostru a fost organizat sub patronajul sau. Dupa disparitia lui fizica, in 2011, el se incapataneaza sa ramana in mintile si sufletele noastre. Vaclav Havel, aveti legatura:


Ce intelegem prin notiunea de societate civila? Simt aici ceva ce apare prin capacitatea societatii de a se autostructura, ceva ce ia nastere de jos in sus. De obicei, cand spunem aceasta, ne referim la fundatii si asociatii. Si bineinteles ca tendinta naturala a oamenilor de a se uni in cele mai diverse organizatii si asociatii non-guvernamentale si non-profit sau initiative cetatenesti este extrem de importantasi reprezinta coloana vertebrala a societatii civile. Dar acesta nu este singurul ei aspect.

Exista institutii a caror natura le plaseazaintre stat si structurile care iau nastere de jos in sus, cum sunt de exemplu institutiile de invatamant superior, intr-o oarecare masurasi autoguvernarea si asa mai departe. Societatea civilain ansamblul sau este un rod al democratiei si, in absenta ei, democratia decade. Daca luam contact cu opinia ca institutiile democratice de baza sunt parlamentul, guvernul si partidele politice si ca restul nu conteaza atat de mult, trebuie sa constatam ca acest lucru nu este adevarat. In absenta mediului sanatos al vietii pline de initiativa, care ia nastere de jos in sus, inclusiv al vietii colective, in care partidele politice sa gaseasca inspiratie, impulsuri si idei, acele partide vor degenera. Dupa aceea,  politica se indeparteaza de cetateni, incepe sa fie un domeniu plictisitor, ermetic, bizar, ezoteric si care oamenilor le repugna. Iar faptul ca se tin alegeri la care fiecare poate sa voteze nu schimba nimic. Participarea la alegeri scade tocmai fiindca oameni resimt aceastainstrainare.

Vaclav Havel
Forum 2000, Praga, 18 octombrie2004