In 2015, la a opta editie, ne strangem pe "kino-maidan". Asta pentru ca maidanul nu mai inseamna doar o periferie lasata la voia intamplarii, ci mai ales un spatiu public in care oamenii se aduna sa vorbeasca despre problemele lor si sa fie impreuna. Vrem ca One World Romania sa devina acea intersectie unde oamenii se intalnesc cu cinema-ul documentar, iar ideile scapa din tarcul notiunilor de-a gata. O piata in care domneste empatia pentru celalalt si libertatea de a fi noi insine. Programul nostru de filme si evenimente conexe ne deschide ochii spre maidanele de pe 5 continente.


Kino-maidanul este impartit in mai multe sectiuni tematice, care reflecta ce se intampla azi prin lume: o sectiune despre "golanii" care revendica democratia acolo unde aceasta pare sa se erodeze, una despre capitalismul dezlantuit in tari care n-au scapat de dictatura, o alta despre razboaiele omului cu natura, precum si o sectie de "traumatologie", despre ranile istoriei recente. Avem, in premiera, un grupaj african, care deseneaza o harta a acestui continent inca prea putin cunoscut la noi. Pe maidane, tinerii sunt actori principali, de aceea continuam sa le propunem programe speciale: proiectiile pentru liceeni, juriul festivalului, dar si filme dedicate trecerii delicate de la adolescenta la maturitate. Aducem documentare nominalizate la premiile Oscar 2015, filme dintre cele mai surprinzatoare ca tratare si noi productii realizate de autori originari din Romania.


La editiile trecute v-am obisnuit cu retrospectiva unui mare autor de documentare. In 2015, va prezentam portretul unui producator – un rol prea putin inteles in economia filmelor si, pentru ca veni vorba de economie, prea simplist asociat cu banii. Cariera lui Heino Deckert este rezultatul fericit al unei combinatii intre creativitate, curaj si inteligenta de a lucra cu autori dintre cei mai diferiti. Ii dedicam un portret, compus din patru filme si un masterclass.


Anul acesta programele noastre pentru industrie sunt mai diverse si mai puternice. Cu sprijinul Oficiului National de Film din Canada, discutam despre web doc, o specie inovatoare de documentar online, interactiv. Reeditam atelierul pentru documentaristi intr-o formula noua, prezentam situatia coproductiilor europene, stam de vorba cu regizorii romani despre metodele lor de a imblanzi realitatea.


Documentaristii si camerele lor sunt prezenti pe toate maidanele lumii, fie ca sunt asfaltate, pline de sange si praf, sau virtuale. Veniti si voi pe kino-maidan!


Alexandru Solomon