Produse domestice

14 martie, 19:00
WASP - Working Art Space and Production, str. Ion Minulescu, nr. 67-93


Intrare: 20 RON

Rezervari: contact@waspmagazine.com


O echipa de teatru a documentat situatia filipinezelor care vin sa munceasca in Romania ca bone si menajere. Au folosit metodele jurnalismului de investigatie si au petrecut timp in comunitatea filipineza.


A iesit un performance bazat pe un caz real cu Ynia in rol principal - o inginera filipineza care a venit sa lucreze in Romania ca menajera.


La fel cu romanii care pleaca sa lucreze in Spania, Italia sau vestul bogat, imigranti din tari asiatice vin sa caute o viata mai buna in Romania. Din 2008 bogatii isi angajeaza bone si menajere din Filipine. (In prezent, peste 750 de straini, majoritatea femei, lucreaza oficial ca muncitori domestici. Mai sunt si cei neinregistrati.)


Sunt tratati ca sclavii de multe ori. Li se iau pasapoartele, nu sunt platiti, nu au zile libere si nu pot iesi din case. Agentiile care ii plaseaza ii invata pe angajatori cum sa ii exploateze. Inspectia Muncii nu verifica daca le sunt respectate drepturile fiindca muncesc in spatii private - casele angajatorilor. Uneori politia le refuza plangerile, fiindca nu au traducatori.

 

Soarta filipinezilor depinde mai mult de norocul fiecaruia, decat de solutii institutionale.

 

Produse Domestice porneste de la experientele femeilor imigrante pentru a dezvalui implicatiile muncii domestice platite si neplatite. Vorbeste despre adevaratul pret al muncii domestice si instiga impotriva sexualizarii acesteia.

 

Text: Xandra Popescu

Regie: Ioana Paun

Investigatie: Laura Stefanut

Cu: YNIA, Smaranda Nicolau

Muzica: Catalin Rulea, Diana Miron

Miscarea: Carmen Cotofana

Foto: George Popescu

 

Proiect realizat cu fonduri AFCN. Co-produs de WASP Working Art Space and Production. Parteneri: Comunitatea Filipineza din Romania, Europa FM, Atelier 35, Think Outside The Box, VICE.