sectiunea Tovarase capitalism

V.O.

rusa, engleza

SUBTITRARI

romana, engleza

COMPANIE PRODUCATOARE

Market Road Films

TITLU ORIGINAL

The Notorious Mr. Bout

SYNOPSIS

Inainte sa devina Lord of War si sa fie jucat de Nicholas Cage, Viktor Bout a fost sot devotat, entuziast Esperanto, tanar antreprenor in Rusia primilor ani post-sovietici sivideograf amator. De la tanar mire dansand cu noua lui soție chiar in zilele puciului de la Moscova de la inceputul anilor '90, pana la figura mitologica de „postas al morții”, arestat de Interpol in Tailanda pentru rolul pe care l-a jucat in inarmarea conflictelor civile din Africa si America Latina, afabilul Viktor Bout si-a construit cariera cu o daruire demna de cauze mai bune si un instinct antreprenorial fara limite etice. 


Acest film delicios montat il lasa pe Viktor Bout sa-si spuna singur povestea prin intermediul fabuloasei colecții de casete filmate de el insusi si al e-mail-urilor trimise din inchisoarea din New York unde se afla in prezent pentru trafic de arme. Ceea ce transpare este o imagine complexa, umana si alarmanta in acelasi timp, terifianta si plina de umor, a coruptiei post-comuniste pe care se fundamenteaza un nou capitalism al carui singur reper moral este banul. 


Filmul este regizat de Tony Gerber (Full Battle Rattle, nominalizat la trei premii Emmy si castigator al unui premiu special la festivalul South By South-West in 2008) si Maxim Pozdorovkin (Pussy Riot, A Punk Prayer, care a primit un premiu special al juriului la Festivalul de Film Sundance in 2013 si a castigat un Emmy). 


Documentarul a fost „adoptat” de RISE Project.


Interviu cu unul dintre regizori.

PREMII SI FESTIVALURI

2014 - International Festival of New Latin American Cinema, Cuba

2014 - Rooftop Films, SUA

2014 - Camden International Film Festival, SUA

2014 - Antenna Film Festival, Australia

2014 - East End Film Festival, Marea Britanie

2014 - BAMcinemaFest, SUA

2014 - Mountain Film in Telluride, SUA

2014 - Nantucket Film Festival, SUA

2014 - HotDocs, Canada

2014 - True/False Film Festival, SUA

2014 - Full Frame Documentary Film Festival, SUA

2014 - Miami Film Festival, SUA

2014 - Sundance Film Festival, SUA

AFIS