sectiunea Demo+/-cratie

V.O.

engleza

SUBTITRARI

romana

TITLU ORIGINAL

Killswitch

SYNOPSIS

Atunci cand sunt informati, cetatenii pot fi responsabili pentru propria guvernare, este motto-ul filmului Killswitch, inspirat de Thomas Jefferson. 


Killswitch e un colaj activist de interviuri si fragmente de reportaj care spune povestea bataliei actuale pentru libertatea Internet-ului explorand doua cazuri celebre ale ultimilor ani: Aaron Swartz si Edward Snowden. Democratia nu e numai o valoare pentru care unii simt nevoia sa iasa in piata publica; este, in acelasi timp — asa cum sugereaza teoreticieni si activisti precum Lawrence Lessig, Tim Wu sau Peter Ludlow — un concept disputat in maidanuri virtuale si constant redefinit pentru era digitala. Notiunea de libertate e parte integranta a tehnologiei digitale: protejand tehnologia, ne protejam libertatea. 


Descentralizarea informatiei e fundamentala pentru democratie: in contextele digitale complexe ale prezentului, trebuie sa stim sa utilizam natura dinamica si potentialul disruptiv al Internet-ului, insista cei intervievati in film, detaliind cateva dintre chestiunile urgente ale prezentului, precum necesitatea de a reglementa mai clar functionarea Internet-ului, tentativele de monopol ale diverselor structuri de putere, sau sistemele clasice de copyright, care trebuie adaptate spatiului digital. Explorand in adancime cazurile Swartz si Snowden, filmul devine treptat un manifest pentru libertatea informatiei si pentru utilizarea tehnologiei pentru binele comun. 


Documentarul a fost „adoptat” de The Sponge.

PREMII SI FESTIVALURI

2015 - Göteborg Film Festival, Suedia

2015 - ZagrebDOX, Croatia

2015 - Cinequest Film Festival, SUA

2014 - IDFA, Olanda

2014 - Woodstock Film Festival, SUA, Best Editing Award

AFIS