Festival de film documentar dedicat drepturilor omului In memoria lui Václav Havel

PARTICIPANTI

26 participanti la 18 filme si evenimente

REGIZORI, PRODUCATORI SI PROTAGONISTI


Aleksandar Nikolic

Dupa ce a absolvit facultatea in Londra cu o diploma in grafica, Aleksandar a inceput sa lucreze in domeniul productiei de film ca editor de sunet pentru documentare si scurtmetraje realizate de BBC si PBS. In paralel cu aceasta cariera, a scris si regizat 5 filme recunoscute international. In prezent lucreaza la 3 proiecte: documentarele Either si Of Sheep and Men, precum si la scenariul filmului de fictiune Fear and Trembling. Alte filme: Glasovi (2010), Through Skin and Bone (2006).

Alexander Nanau

Nascut la Bucuresti, Nanau traieste in Germania din 1990. A studiat regia la Academia de Film si Televiziune din Berlin. Primul sau documentar, Peter Zadek pune in scena Peer Gynt (2006), a fost excellent primit de critica, avand numeroase proiectii in cinematografele din Germania si Austria. Documentarul Lumea vazuta de Ion B. (2009), produs pentru HBO Romania, a fost selectat de peste 40 de festivaluri europene si a castigat premii importante, printre care un Emmy international. Cea mai recenta productie a lui, Toto si surorile lui (2014) a castigat trei premii la DOK Lepizig, premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul International de Film de la Varsovia, cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Zurich, si Silver Eye Award pentru cel mai bun documentar est-European.

André Singer

Producator de documentare si antropolog, Singer este directorul Spring Films Ltd. din Londra. A inceput sa lucreze in televiziune la sfarsitul anilor ‘70, dupa ce a absolvit Universitatea Oxford. A produs peste 40 de filme, multe dintre ele multi-premiate international, printre care si cateva regizate de Werner Herzog (Into the Abyss, 2011; The Wild Blue Yonder, 2005) si Joshua Oppenheimer (The Act of Killing, 2012). Alte filme regizate de Singer: World in Action (TV, 1978), Forbidden Rites (TV, 1999).

Andrei Schwartz

S-a nascut in 1955 la Bucuresti si traieste in Germania de 38 de ani. A studiat la Scoala de Arte din Hamburg. Este unul dintre cei mai cunoscuti regizori de film germano-romani, fiind capabil sa isi inteleaga tara de origine, dar reusind in acelasi timp sa mentina distanta care ii permite o perspectiva mai putin implicata in contextul domestic. Documentarul sau Auf der Kippe (1997) a castigat premiul Joris Ivens la Festivalul International de Film Documentar de la Amsterdam. Alte filme: Am Pier von Apolonovka (2008), Geschlossene Gesellschaft (2005), Geschichten aus dem Lepratal (2002).

Dieudo Hamadi

Nascut in Republica Democrata Congo, Hamadi a studiat medicina inainte de a opta pentru industria de film. A debutat in lungmetraj cu documentarul Atalaku (2013), care a obtinut premiul „Joris Ivens” la festivalul Cinéma du Réel. Cel mai recent proiect al sau, National Diploma (2014), a fost de asemenea multi-premiat la Cinéma du Réel. Alte filme: Congo in Four Acts (2010), Dames en attente (2010).

Jeroen van Velzen
Absolvent al Academiei de Film si Televiziune din Amsterdam, Van Velzen a trait in Kenya, India si Africa de Sud. In timpul celui de-al treilea an de studiu a realizat scurtmetrajul 3000 Meters Above the Clouds despre fratele sau care sufera de autism. A inregistrat primul sau succes cu Wavumba, film realizat dupa terminarea studiilor, care a obtinut numeroase premii internationale. Van Velzen a castigat premiul pentru cel mai bun debut la Festivalul de film Tribeca in 2012. Alte filme: Baba: Finding Light Within (2009).
Marijana Toma

Coordonator al programului de Educatie despre Strategii si Experiente ale procesului de justitie transnationala in fosta Iugoslavie. S-a alaturat echipei HLC in 2013, unde a fost coordonator de proiecte si programe in zona documentarii crimelor de razboi, istorie orala, disparitii fortate si justitie transnationala. A fost coordonatorul grupului care a dezvoltat initiativa RECOM. Inainte de asta, a lucrat ca si coordonator din partea Serbiei pentru Impunity Watch, o organizatie internationala ce incearca sa faca dreptate in crimele trecutului din tari care isi revin dintr-un trecut violent, si pentru reprezentanta sarba a Organizatiei Internationale pentru Migratie (IOM), in cadrul proiectului pentru migratia legala a fortei de munca.

Teodora Ana Mihai

Nascuta in Bucuresti in 1981, a emigrat in Belgia impreuna cu parintii in 1989, studiind ulterior la Sarah Lawrence College din statul New York. Dupa absolvire, la intoarcerea in Belgia, a inceput sa lucreze in industria de film ca scenarista. Debutul ei in documentar de lung-metraj, Waiting for August (2014), a primit numeroase premii internationale, printre care si premiul pentru cel mai bun documentar international la HotDocs, premiul cel mai bun documentar la Karlovy Vary si mentiunea speciala la Visions du Réel. Alte filme: Civil War Essay (2000).

Tony Gerber

Gerber si-a inceput cariera ca regizor de teatru independent in New York. Castigator a doua premii Emmy, Gerber a produs, regizat si filmat, impreuna cu Jesse Moss (The Overnighters, 2014) documentarul Full Battle Rattle, despre centrele de simulare a razboiului din Iraq construite de armata americana in desertul Mojave. Filmul a avut premiera la Berlinale in 2008 si a castigat Premiul Special al Juriului la festivalul SXSW. Alte filme: The Belle of New Orleans (2011) etc.


INVITATI LA EVENIMENTE PARALELE


Adam Brothánek
A absolvit FAMU Praga, lucrand apoi ca monteur pentru 20 de proiecte de film documentar. Intre timp, lucreaza ca lector invitat la Departamenul de Montaj al FAMU si este vice-presendintele Asociatiei editorilor de film din Cehia.
Ana Alexieva
Tanara producatoare de filme documentare in cadrul uneia dintre cele mai de succes companii de film din Bulgaria, AGITPROP. Ana a urmat cursurile EURODOC 2012 si EAVE Producers Workshop 2013 si se ocupa de proiecte pentru Balkan Documentary Center, care-si propune sa sustina dezvoltarea scenei de filme documentare in Balcani.
Csilla Kato
Director de program la Astra Film Festival. A lucrat la festival incepand din 1998, ca selectioner, membru al comitetului de selectie si organizator de programe speciale si workshop-uri. Asistent si producator pentru diverse filme documentare. Membru al juriului la festivaluri de film ca Documenta Madrid sau Dialektus Budapesta. A fost coordonator al Scolilor de vara de antropologie culturala la Central European University. A studiat antropologie culturala si film la Eötvös Loránt University, Budapesta, la London School of Economics si la Australian National University, Canberra.
Dominic Desjardins

Dupa incheierea studiilor la Conservatorul de Arta Dramatica din Paris, Dominic Desjardins a lucrat ca actor si regizor de teatru in Franta, dupa care a revenit in Canada, unde a colaborat cu mai multe canale TV de limba franceza si engleza. A fondat Zazie Films, unde a produs doua filme de lung-metraj si numeroase proiecte interactive. A inceput sa lucreze pentru National Film Board of Canada in 2013, ca producator executiv al Studio Francofonie, fiind responsabil pentru productia canadiana de documentar de limba franceza, mai putin zona Quebec. Filmografia sa ca producator include o serie de documentare in realitate virtuala 360°, un experiment interactiv online despre psihologia jocurilor de noroc, precum si un proiect linear despre un grup de refugiati africani.

Heino Deckert
Unul dintre cele mai importante nume in productia europeana contemporana. Producator si director al MA.JA.DE Filmproduction, o compane cu sedii in Berlin si Leipzig. Incepand din 1991, a produs mai mult de 50 de documentare selectate de cele mai prestigioase festivaluri internationale, de la IDFA Amsterdam („Song from the Forest”, Michael Obert, 2013), la Venetia („The 3 Rooms of Melancholia”, Pirjo Honkasalo, 2004; „ˇVivan las Antipodas!”, Victor Kossakowsky, 2011) si pana la nominalizarile pentru Oscar („Rabbit ŕ la Berlin”, Bartek Konopka, Piotr Rosolowski, 2010). Presedintele European Documentary Network (EDN) intre 2006 si 2008. Astazi, conduce compania de distributie Deckert Distribution si este trainer pe probleme de productie si distributie pentru EDN, Ex Oriente, Discovery Campus si Sundance Institute.
Marie-Pier Gauthier

Directoare de productie la NFB Interactive, Marie-Pier Gauthier participa la conceperea tuturor proiectelor aflate in lucru in laboratorul narativ NFB: documentare online (Do Not Track; The Devil's Toy Remix; A Journal of Insomnia), instalatii interactive (Megaphone; Moment Factory; McLaren Wall to Wall), eseuri interactive (Trente électeurs; 24 poses féministes) sau jocuri interactive (noul proiect al lui Vincent Morisset, Jusqu’ici; app-ul The Cancer of Time). In momentul de fata conduce proiectul Haďkus interactifs, co-produs de Arte. Abolventa a Institutului National de Imagine si Sunet, Marie-Pier Gauthier a condus dezvoltarea TV5video.ca si a lucrat cu producatori independenti la realizarea mai multor unor proiecte documentare convergente.

Mikael Opstrup
Documentarist pasionat de la primul sau film realizat pe Super-8mm in 1977. In anii 80, a lucrat in distributia cinematografica. Producator de nivel international de la inceputul anilor 90. Consultant la Danish Film Institute intre 1998-2002. Din 2002 pana in 2008, a condus compania Final Cut Productions din Copenhaga. Lucreaza cu EDN din 2005.
Momodou Sallah
Lector la Departamentul Tineri si Comunitate, Universitatea De Montfort. Are peste 15 ani experienta in munca cu tineri la nivel local, national si international. A participat in publicatii diverse pe teme legate de tineretul african, musulman si globalizare / reteaua globala de munca a tinerilor. Interesele lui de cercetare includ diversitatea, participarea si globalizarea, in special in relatie cu tineretul.
Tue Steen Müller
A lucrat timp de peste 20 de ani pentru Danish Film Board in domeniul filmelor documentare. Membru fondator al Balticum Film & TV Festival, al Filmkontakt Nord si al biroului European pentru Documentare Creative. Co-initiator al European Documentary Network si primul sau director pana in 2005. A tinut cursuri in peste 40 de tari si este programator al festivalurilor DOCS Barcelona, DOK Leipzig, Magnificent 7 si DoxBox din Damasc.