DEMO+/-CRATIE

Ce a mai ramas din democratie? Unele guverne aparent democratice sunt conduse de interese economice si lobby-uri obscure. Unele lucreaza in secret, ascunse de ochii electoratului, adeseori impotriva intereselor majoritatii. Altele fac intelegeri geopolitice fara acordul populatiei. Puseurile democratice se regasesc prea arareori in acele institutii care sunt presupus reprezentative. Ele vin, din ce in ce mai mult, dintr-o zona a insurgentei. Cetatenii de rand care devin dizidenti exemplifica si azi ceea ce Václav Havel numea „puterea celor fara de putere”. Angajarea civica, rezistenta creativa si spiritul de sacrificiu sunt fortificate de noile mijloace de comunicare prin Internet, care amplifica actiuni individuale in miscari de masa.

 

Filmele din aceasta sectiune prezinta multitudinea de forme pe care le iau azi atat rezistenta cat si incercarile de a o suprima. Citizenfour ne aduce intr-o camera de hotel unde ne face martori privilegiati ai unui moment privat cu repercusiuni globale: decizia lui Edward Snowden de a trage semnalul de alarma. Killswitch construieste o imagine complexa a Internet-ului ca forta mobilizatoare si ca teren de lupta intre fortele controlului si cele ale libertatii. In Euromaidan. Montaj brut vedem miscarile de masa, mobilizate partial cu ajutorul Internet-ului, in toata efervescenta si vitalitatea lor, in Piata Independentei din Kiev. Peste granita, in Rusia, Mandatul urmareste si el proteste de masa, care sunt insa mobilizate de o mana de opozanti ai lui Putin in jurul contestatelor alegeri din 2012. Iar Pixadores arata o alta forma de mobilizare, de data aceasta prin arta stradala pusa in slujba activismului si folosita ca o porta-voce de cei prea putin si prea rar auziti. Finalmente, A fi iranian prezinta o incercare donquixotesca a unui individ de a angaja clericii iranieni in dialog cu lumea.

 

In Romania, dupa trei ani de miscari de strada si convulsii politice interne, aceasta selectie se vrea un prilej de reflexie care sa puna miscarile din tara in context global si sa ofere, poate, puncte de pornire strategice pentru viitor. 


Text introductiv de Mona Nicoara.