RAZBOAIE CONTRA NATURII

Natura a devenit un camp de lupta. Conflicte violente au luat locul celor teoretice sau ideologice. Rezervatiile naturale nu mai sunt un refugiu, parcurile si-au pierdut pacea, iar deserturile forfotesc de sonde. Foamea globala de energie si de resurse alimenteaza deopotriva progresul tehnologic si regresul moral: natura nu mai e perceputa ca o contrapondere necesara civilizatiei, ci doar ca un obstacol in calea progresului economic, o piedica ce trebuie inlaturata prin orice mijloace. Ecologismul este nevoit sa se trezeasca din contemplare si sa treaca la actiune. 


Documentarele incluse in aceasta sectiune reflecta si ele acelasi etos: sunt, fiecare in felul lui, filme de actiune pline de suspans, mai putin preocupate de frumusetile naturii decat de lupta corp la corp dintre om si mediu. De la oaze urbane in Balcani (Vitosha), trecand prin deserturile Africii de Sud sau satele din Pennsylvania (Dezgropat), prin rezervatiile de gorile din Congo (Virunga), si ajungand la insule inghitite de Oceanul Indian (Vreme rea, inclus in profilul producatorului Heino Deckert), One World Romania prezinta un camp de batalie pentru viitor care se intinde pe intreaga planeta, inclusiv in ograda noastra: Vitosha e un parc protejat amenintat de monstrul dezvoltarii urbane, ca multe parcuri din Romania; spectrul fracturarii hidraulice a trecut peste mari si ape din SUA sau Africa de Sud si a ajuns deja de mult in micile comunitati din tara; iar gorilele din Congo platesc pretul dependentei noastre de tehnologia mobila.

 

Niciunul dintre aceste filme nu este un indemn la actiune pentru viitor in genul filmelor ecologiste de pana mai deunazi. Vremea aceea a trecut. Toate documenteaza, in direct, conflicte curente ale caror rezultate vor fi decisive nu doar pentru generatiile viitoare, ci chiar pentru cele actuale.


Text introductiv de Mona Nicoara.