Granitele sunt cosmarul ultimului an. Imaginarul public e dominat de pulverizarea frontierelor Europei, de sutele de mii de refugiati care trec prin garduri de sarma ghimpata, de criza economica care - ca si terorismul - nu cunoaste granite. Miezul programului nostru din 2016 - organizat in primele trei sectiuni ale sale - este strans legat de aceste angoase. Incercam sa le tratam, punandu-le in context si oferind nuante si intelegere acolo unde mass-media picteaza numai in alb si negru. Si asa vom vedea dincolo de frontiere: ca batranul continent geme si tremura din toate incheieturile si totusi isi pastreaza farmecul sau unic si taria valorilor care l-au mai salvat. Sau ca migratia exista de cand lumea, iar in Orientul care s-a apropiat oamenii se mai distreaza sau se iubesc, chiar daca in jurul lor s-au dezlantuit toate furiile.


Intr-adevar, nimic nu e mai teribil decat ceea ce face omul semenului sau. Am strans in alte patru sectiuni filme care vorbesc despre nedreptatile sistemelor judiciare si despre violenta impotriva femeilor, despre absurditatile "pietei muncii" si despre cruzimea institutiilor destinate persoanelor cu dizabilitati mentale. Asa neindulcite cum sunt, documentarele pe care vi le-am selectat sunt un antidot sanatos si autentic impotriva tuturor acestor rautati.


Documentarul, ca gen de granita - intre jurnalism si fictiune, intre experiment artistic si gest civic - e cel mai abilitat sa vorbeasca despre frontiere. E un gen care a migrat el insusi catre teritorii care mai de care mai hibride. Forta documentarului sta in mobilitatea lui greu de constrans prin definitii, in faptul ca se lasa imbibat de noile tendinte din mediul online, ca se lanseaza pe teritoriul jocurilor video sau in spatiul ametitor al realitatii virtuale. Prin evenimentele festivalului, am incercat sa realizam un portret cat mai cuprinzator al acestor noi aventuri dincolo de orice granite acceptate sau clasicizate.


Spaimele si nesiguranta in care traim pot fi alinate de magia filmelor, de atasamentul documentaristilor pentru personajele lor si de compasiunea pe care o provoaca in noi. Nu e vorba numai de filme, ci si de o experienta de viata pe care am construit-o in jurul acestei selectii. Si astfel vom gasi, poate, forta de a ne depasi fricile, chiar atunci cand pare ca nu ne mai putem agata de nimic.


Indrazniti, treceti frontiera, veniti alaturi de noi!


Alexandru Solomon

Madalina Rosca