Ambasada One World Romania: la cort

17 martie, 11:00 - 27 martie, 20:00
Parcul Coltea | iesirea de metrou Coltea, Piata Universitatii


Timp de zece zile, deschidem Ambasada Documentarului in centrul capitalei. Cortul din Parcul Coltea ne va strange la un loc si ne va oferi, pe langa adapost si punct de intalnire, o experienta multimediala, muzica si, evident, film. 
Dar de ce ne trebuie un cort la un festival de documentar? 
Cortul i-a fost intotdeauna de folos omului, inca din epoca de piatra, sau poate si mai de demult. Incarcat de simboluri, amintit in Biblie si in Mahabharata, cortul este inca folosit ca locuinta permanenta de populatii nomade, din vestul Africii si pana in Asia Centrala. In Kargastan, de pilda, pe steagul national, in loc de blazon, este reprezentata iurta, cortul traditional al regiunii. In ultimii ani, cortul a devenit simbol al protestului, si al Miscarii Occupy, intre altele. Dar mai mult ca orice altceva, cortul este astazi prezent in constientul colectiv ca simbol al dezradacinarii, al refugiului, al celui care, in fuga de dezastre provocate de natura sau de om, si-a lasat in spate caminul si trebuie sa o ia de la capat.
Si noi, trebuie sa o spunem, am ajuns sa ne punem cortul de nevoie: infrastructura dezastruoasa a cinematografelor din tara si inchiderea intr-un timp atat de scurt a multor sali ne-au speriat. In loc de un lung lamento, ne-am hotarat sa cautam solutii: acest cort e una dintre ele. Pentru ca arta, pana la urma, „se naste din constrangeri, traieste din lupta si moare din prea multe libertati“ (Andre Gide).