Cernobil - 30 de ani dupa | Work-in-progress documentar si dezbatere

25 martie, 18:00
Centrul Ceh


Adrian Pirvu s-a nascut acum 30 de ani. S-a nascut cu probleme, pentru ca mama lui a calatorit in Ucraina in aprilie 1986, in timp ce era insarcinata. Adrian lucreaza acum la un film despre generatia lui, a celor a caror viata a fost determinata de accidentul nuclear de la Cernobil. Proiectul lui, intitulat „Nascuti in aprilie”, a participat anul trecut la atelierul organizat de One World Romania. Intre timp, Adrian a filmat in Ucraina si in Romania si ne va prezenta un scurt montaj care anunta un documentar de exceptie.

Vizionarea va fi urmata de o dezbatere, organizata in colaborare cu Bankwatch Romania, despre felul in care catastrofa de la Cernobil influenteaza prezentul si viitorul Europei. Bankwatch Romania este o organizaţie de protectia mediului membra a reţelei Bankwatch pentru Europa Centrala şi de Est ce activeaza in domeniul prevenirii impactului social si de mediu al invesţiilor din sectorul energetic din Romania şi din tari prioritare pentru Romania, printre care Ucraina şi Balcanii de vest.

La 30 de ani dupa ce dezastrul de la Cernobil a acoperit Europa intr-un nor radioactiv ce isi face inca simtite efectele, starnind pentru prima data frica de contaminare in toata lumea, si intr-o tara sfaşiata de razboi, guvernul ucrainean opteaza pentru un program de „imbunatatiri tehnice” in loc sa inchida flota sa de centrale nucleare sovietice. Acest program, care in realitate va prelungi durata de viata a acestor centrale si asa depasite, este co-finanţat de Comisia Europeana prin Euratom si de Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. El este contestat de catre Bankwatch Romania şi organizaţii partenere pentru incalcarea obligaţiei legale de consultare a statelor vecine şi pentru lipsa unei analize a impactului de mediu şi social in context atat national cit şi trans-frontalier.