Dincolo de camasa de forta | Proiectie film si dezbatere

23 martie, 15:00
Centrul Ceh


In Romania, 25.000 de copii si adulti cu dizabilitati mintale traiesc in 700 de „lagare” ale statului. Oameni inchisi intre paranteze, unde abuzurile sunt regula, iar respectarea drepturilor, exceptia. Singura sansa ca acesti oameni sa poata duce o viata demna este iesirea din institutiile izolate si integrarea in comunitate. Impreuna cu Centrul de Resurse Juridice, scoatem la lumina aceasta problema ignorata. Un prim pas va fi proiectia filmului „Free”, prin care regizorul croat Tomislav Žaja spune povestea unor persoane cu dizabilitati mintale care, dupa timpul petrecut in institutii, se intorc in societate. Va invitam apoi la o dezbatere in prezenta regizorului si a unui grup de experti, despre institutii inchise si libertate.


Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este singura organizatie din Romania care a reusit sa patrunda in centrele pentru persoanele cu dizabilitati si sa rupa tacerea din jurul abuzurilor si conditiilor inumane de viata. CRJ a facut un pas esential pentru drepturile acestor oameni: proiectul de lege pe care l-a propus pentru a preveni abuzurile in institutii a fost adoptat la finalul anului trecut, dupa o campanie sustinuta.


Aceasta lege este insa doar un pas spre un sistem unde drepturile persoanelor cu dizabilitati intelectuale si probleme de sanatate mintala sa fie respectate. Va invitam sa discutam despre aceste vieti tabu: avem de castigat o libertate in numele celor care nu si-o pot castiga singuri. 


Sectiunea “Dincolo de camasa de forta" este organizata in parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice, in cadrul campaniei „Lagarele de langa tine”, proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

UPDATE:

Va multumim pentru participare!

Alaturi de regizorul Tomislav Zaja au fost Cerasela Predescu - presedinta organizatiei Proact Suport, Mihai Tomescu de la Cancelaria Primului Ministru, Georgiana Pascu, directorul programului Pledoarie pt Demnitate de la Centrul de resurse juridice.

Sala a fost arhiplina, in public aflandu-se si multi reprezentanti ai autoritatilor din Romania care se ocupa de persoane cu dizabilitati mintale, angajati ai centrelor unde traiesc aceste persoane si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati mintale. Pe ei i-a convins Centrul de Resurse Juridice (CRJ) sa vina si a fost important pentru toti cei prezenti sa vada exemplul unei tari care a pus in miscare dezinstitutionalizarea, proces pe care si Romania va trebui sa-l urmeze caf mai repede.

"Ce ati prefera: sa traiti intr-o cusca de aur, intr-o inchisoare de 5 stele, sau sa traiti in lumea de zi cu zi, cu lucrurile ei bune si rele, dar in libertate?" a intrebat regizorul Tomislav Zaja, care documenteaza de trei ani inchiderea institutiilor pentru persoane cu dizabilitati intelectuale din Croatia.

"Lasati persoanele cu dizabilitati sa lucreze, sa cante, sa faca lucruri obisnuite. Asta inseamna sa fie integrate. Viata in comunitate nu inseamna doar mutarea intr-un apartament, ci libertatea de a lua decizii, de a-ti face cafeaua si de a merge singur la frizer." a spus Cerasela Predescu, presedinta organizatiei Proact Suport.

"Aceasta e calea pe care trebuie s-o urmam. Noi, la nivelul centrelor, suntem pregatiti. Avem nevoie de politici publice.", a declarat seful centrului pentru persoane cu dizabilitati intelectuale de la Tancabesti.