Docu-Games

24 martie, 18:00
Centrul Ceh


Scepticism, dispret, chiar ostilitate: asa a fost primit filmul la inceputurile lui. O suta de ani mai tarziu, aceeasi primire descurajanta si marginita au avut jocurile video: „jocurile video nu vor fi niciodata arta“, scria furibund criticul de film Roger Ebert. S-a mai spus despre ele ca sunt doar pentru geeks si alti ciudati, ca sunt daunatoare, ca instiga la violenta, creeaza dependenta, cresc criminalitatea. Ba chiar ca strica tenul*!

A devenit limpede astazi ca lucrurile sunt departe de a fi atat de unilaterale, iar potentialul de diversitate al jocurilor video – ca si al documentarului – nu are granite. Ele pot informa, emotiona, pot avea un impact pro-social real, iar o dovada sunt docu-games. Termenul de docu-games a fost introdus in vocabularul documentaristilor si al dezvoltatorilor de jocuri de catre Joost Raessens: „Docu-games incearca sa concilieze realismul documentarului cu fictionalul jocurilor video – doua lucruri greu de reconciliat la prima vedere”. Intr-adevar, de cele mai multe ori, aceste docu-games imbina ludicul jocurilor, sobrietatea pe care o impun povestile (adevarate) in care ne invita sa ne jucam, si un research riguros – elemente care la prima vedere par imposibil de adus la un consens. Ele sunt realizate de un colectiv eterogen de creatori (game developers, artisti vizuali, jurnalisti, cineasti). Pe cativa dintre ei i-am invitat la Bucuresti sa isi prezinte jocurile la One World Romania.


*conform unor studii despre jocul in exces publicate in British Journal of Dermatology, aprilie 2009.

 

Prezentare Docu Gaming oferita de Ludo Hekman si Michiel van der Ros (Buch and Sundance Media – butchandsundance.nl)

Colturile Docu Gaming de la One World Romania: Cinema Eforie, Cinema Elvire Popesco, Hollywood Multiplex.

 

Anul acesta, pentru prima oara in Romania, invitam publicul sa descopere, in spatii special amenajate din locatiile festivalului, o specie ludico-documentara care castiga teren: Docu-Gaming. Este vorba despre unele jocuri documentare multi-premiate, altele foarte noi, in premiera in Romania, jocuri cu impact social ce trateaza probleme politice si sociale importante. 

 

La Colturile Docu Gaming de la One Wolrd Romania puteti juca:

 

1. EndGame Syria 

Dezvoltator: Auroch Digital, Tomas Rawlings 

O explorare interactiva in realitatea dura a conflictului actual din Siria. Jucatorii sunt invitati sa lupte, si sa ia decizii de partea rebelilor. Un joc nu usor de castigat.

 

2. NarcoGuerra 

Dezvoltator: Auroch Digital, Tomas Rawlings 

 

3. Female Superheroes 

Dezvoltator: Buch & Sundance Media

Un Docu-Game care are in prim plan femei din tari in curs de dezvoltare din multe colturi ale lumii si din zone de conflict - si care lupta pentru drepturile femeilor. Bazat pe povesti reale, jocul include imagini filmate si interviuri la fel de reale.

 

4. e4y

Dezvoltator: Buch & Sundance Media

Cum ii afecteaza deciziile noastre pe cei din jur? Awareness, educatie si calatorii in jurul lumii prin jocuri video.

 

5. Darfur is Dying

O fereastra in viata celor 2.5 milioane de refugiati din Darfur si un joc in care nu e usor sa ramai in viata.

 

Regie si Design: Susana Ruiz

Productie: Ashley York & Huy Truong

Art: Ramiro Cazaux & Corey Jackson
Programare: Mike Stein & Alexander Tarr

Cu sprijinul: Steve Anderson; Donald Miller; Paul Freedman; Frederick Rawski; Noah Keating; Kellee Santiago; Scott Gillies; Vince Diamante; Douglas Greenberg; Lorna Miller; Brian Steidle; Gabriel Stauring; Tracy Fullerton; Peter Brinson; Scott Fisher; Peggy Weil; Michael Naimark; Mark Bolas; Bing Gordon; Bernie DeKoven; Sharon Sekhon; Ken Leung; Adrianne Wortzel; Fernando Cuestas; John Kim; The International Crisis Group; The International Rescue Committee; The Reebok Human Rights Foundation; Center for Religion and Civic Culture, USC; STAND – Students Taking Action Now: DARFUR; StopGenocideNow.org; All Saints Church Pasadena, California; SaveDarfur.org; Interactive Media and Games Division, School of Cinematic Arts, USC; Media Arts and Practice Division,  School of Cinematic Arts, USC (formerly the Institute for Multimedia Literacy; Shoah Foundation Institute for Visual History and Education, USC.

 

6. RePlay: Finding Zoe

Un joc de-a stereotipuri, violenta domestica, relatii abuzive si semnale de alarma in astfel de relatii. Ce e special la el este ca se adreseaza copiilor si adolescentilor intre 8 si 14 ani.

 

Producator Executiv: METRAC

Productie: Susana Ruiz, Huy Truong & Ashley York
Design: Susana Ruiz & Huy Truong
Scenariu: Andrea Gunraj, Susana Ruiz & Ashley York
Art: Ramiro Cazaux, Yoriko Murakami, Hsin Ping Pan, & Sirirat Yoom Thawilvejakul
Coordonator adaptare limba franceza: Uveda Sylvestre (Centre Ontarien de Prévention des Aggression)
Programare: Lukasz Hankus, Scott Arnold, Frederick Hermund, Victor Knai, Veronica Paredes & Jason Scott

Muzica: Austin Wintory

Sunet: by Mike Jones