Proiectia filmului castigator

27 martie, 20:30
Cinema Eforie


Noi suntem juriul celei de-a noua editii a festivalului One World Romania. In ultima saptamana am vizionat 10 documentare si le-am apreciat pe toate in egala masura, atat pentru subiectele lor, cat si pentru modul de abordarea a problemelor expuse. Totusi, a trebuit sa alegem unul singur caruia sa ii oferim trofeul festivalului.

Am vrut sa gasim un documentar care atrage atentia asupra unui spectru mai larg de probleme sociale, fara a subestima vreuna dintre ele. Din punctul nostru de vedere, filmul castigator nu trebuie sa prezinte o singura tema, ci complexitatea mai multor probleme interconectate, deoarece oamenii se confrunta in general cu mai mult de o singura problema.

In primul rand, lipsa acceptarii de catre societate este in continuare una dintre marile probleme a zilelor noastre, chiar daca de cele mai multe ori nu o observam, intrucat suntem suficient de norocosi sa traim intr-o lume deschisa. Trebuie sa ne amintim ca aceasta chestiune poate fi rezolvata usor, folosindu-ne de empatie. Cea mai impresionanta componenta a filmului castigator este faptul ca nu prezinta doar o problema generala si conflictele interioare ale protagonistilor, ci ofera si o solutie.

Filmul pe care l-am ales prezinta in acelasi timp o gama larga de diverse probleme ale societatii: lipsa acceptarii din partea societatii, conflictul generat de incalcarea traditiilor. In acelasi timp filmul ne incurajeaza sa fim noi insine, in ciuda valorilor sociale impuse in jurul nostru.

Apreciem filmul castigator si pentru ca ne invata despre cum sa luam atitudine si despre cata satisfactie iti poate aduce o schimbare. Am decis sa acordam premiul acestui film deoarece vrem sa aducem in atentia publicului problemele discutate de el, iar fiecare dintre noi trebuie sa devina un membru responsabil al societatii, deoarece fiecare pas e important.

Castigatorul trofeului One World Romania 9 este filmul POPORIENT.

Andrada Balmez, Elena Smeu, Bogdan Grigoriu, Ian Tashtouch, Pavel Dumitrescu