Primii pasi in realitatea virtuala

21 martie, 19:30
Muzeul National de Arta Contemporana


Filmul este o experienta colectiva, iar spectacolul de sala, cu public platitor adunat in intuneric, martor la povesti spuse prin imagini in miscare, este definitoriu pentru ceea ce inseamna cinema. Asta tindem sa credem astazi, si asa ne-am obisnuit – dar sa ne aducem aminte ca nu a fost intotdeauna asa.

Primele „fotografii in miscare“, vazute prin Kinetoscopul lui Thomas Edison si W.K.L Dickson, presupuneau o experienta individuala: privitorii se uitau, unduiti de spate, printr-o cutie maricica, care le ajungea pana la brau, si doar asa puteau sa se bucure – de unii singuri – de filme nu mai lungi de un minut.

Cele mai noi tehnologii pe care le exploreaza filmul documentar se intorc de la experienta colectiva la una individuala, de data aceasta la 360 de grade. 2016 este anul in care cele mai importante festivaluri de film documentar din lume anunta ca isi intorc privirea spre realitatea virtuala, cu un potential imersiv si empatic care trece dincolo de divertisment si fascinatia pentru „inca un gadget“.

Pentru prima data la un festival de film din Romania, publicul de la One World Romania va putea sa vizioneze, pe langa cele 60 de filme proiectate in sali, o selectie de documentare disponibile pentru vizionarea cu dispozitivele mobile si ochelarii de realitate virtuala.