Pe 1 iulie 2015, Asociatia noastra a lansat KineDok, un program de distributie alternativa de film documentar. Programul a fost initiat de Institutul de Film Documentar din Cehia impreuna cu parteneri din alte patru tari central si est-europene (Slovacia, Ungaria, Croatia si Romania). Impreuna, am reusit ca in 2015 sa organizam 219 proiectii in 25 de locatii din 18 orase din Romania.


In 2016, ni s-au alaturat alte doua tari (Polonia si Norvegia) iar noi vom continua programul cu mai multe filme, in mai multe orase si mai multe locuri alternative. Pentru ca, pe de o parte, aceste filme vorbesc despre oamenii de langa noi si problemele lor, iar aceste povesti trebuiesc spuse. Si, pe de alta parte, pentru ca documentarele nu ajung decat rareori in salile de cinema iar acestea, in ultimele luni, s-au imputinat, restrangand si mai mult accesul publicului la cultura. O parte importanta din misiunea KineDok este de a merge in orasele mici, de a ajunge mai aproape de oameni si de a folosi spiritul local al cluburilor, galeriilor si al altor locuri populare. Aceste locaţii ofera o alternativa pentru intalnirea dintre filmul documentar si public si creaza o atmosfera intima in care vizionarea si dezbaterea unor probleme curente, alaturi de regizori si experti, devine o experienta frumoasa.


La editia a 9-a a Festivalului, relansam KineDok printr-o proiectie speciala a unui film romanesc recent, care apoi va calatori prin tara si va fi vizionat impreuna cu alte 14 documentare foarte bune.