Festival international de documentar si drepturile omului In memoria lui Václav Havel

PARTICIPANTI

27 participanti la 19 filme si evenimente

REGIZORI, PRODUCATORI SI PROTAGONISTI


ANTONIO AGUILAR GARCIA
Antonio Aguilar Garcia si-a inceput cariera fiind cameraman pentru numeroase filme si proiecte de televiziune. Intr-o incercare de a isi spune propriile povesti, Garcia a infiintat propria companie, alaturi de Raul Mancilla. Productiile lor au fost premiate la diferite festivaluri, primind inclusiv un premiu Goya in 2009 pentru cel mai bun film animat. In prezent imbina productia proiectelor sale cu activitatea de profesor.
ALTE FILME: The Silent Killer (2009), Formen Fila (2013).
IVAN GERGOLET
Ivan Gergolet s-a nascut in 1977, in Italia si a studiat cinematografia la Universitatea din Bologna. Incepand cu anul 2001 a scris si a regizat scurt-metraje, documentare si videoclipuri, de asemenea lucrand si ca asistent de regie si de productie pentru diferite alte proiecte.
ALTE FILME: Making Archeo Film (2011), Akropolis (2005) 
KHADER ABU SEIF
Khader este un baiat popular dintr-o familie musulmana importanta din cartierul Jaffa, o suburbie a Tel Avivului. Jurnalist si producator, a trait mai multi ani in centrul orasului Tel Aviv alaturi de partenerul sau, David. in prezent a revenit in Jaffa si este activist al culturii palestiniene in Tel Aviv.
KIM BEAMISH
Kim Beamish este un regizor australian, director al companiei independente de productie de film Non’D’Script. In 2006 a produs documentarul Just Punishment, despre Van Nguyen si incercarile de-al salva, fiind condamnat la moarte pentru trafic de droguri in Singapore. Filmul a jucat un rol important in schimbarea legilor in astfel de situatii. Intre 2012 si 2015 Beamish a trait la Cairo, iar in prezent s-a reintors in Australia, unde lucreaza la un proiect despre efectele schimbarilor climaterice asupra unei familii de fermieri din New South Wales.
ALTE FILME: Just Punishment (2006).
KLARA TRENCSENYI
Klara Trencsenyi lucreaza, in regim de freelance, ca regizor si cameraman la documentare creative si sociale. A absolvit sectia de imagine la Academia de Film din Budapesta si a fost directorul de imagine pentru filmul The Angelmakers, regizat de Astrid Bussink in 2005, premiat la IDFA. A facut cercetare si munca de voluntariat si a lucrat ca fotograf si jurnalist in Kosovo, Ucraina si Romania. in 2008 a fost selectata la Berlinale Talent Campus, iar in 2010 a organizat primul atelier de documentar creativ si forum de pitch din Ungaria, myDEER.
ALTE FILME: Az esély (2007), Birds' Way (2009), Corvin variációk (2011).
LESLEE UDWIN
Leslee Udwin este o regizoare independenta londoneza. A lucrat la filme cu impact social, precum Who Bombed Birmingham, care a condus la eliberarea unei persoane nevinovate dupa 17 ani de detentie. A produs filme multi-premiate, printre care East is East, recompensat cu BAFTA pentru cel mai bun film britanic. In prezent, este consilier la Biroul Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului pe problema educatiei. Udwin s-a clasat pe locul doi, dupa Hillary Clinton, in topul NY Times pentru cele mai de impact femei ale anului 2015. India’s Daughter este debutul sau regizoral.
LIA SUDERMAN
Nascuta in 1985, in Nurenberg, Lia Suderman a lucrat ca asistent de productie la Coproduction Office si la Essential Filmproduction in Berlin si Paris. Din 2009 pana in 2015 a studiat la Academia de Arte Media din Koln, iar documentarul Doar maracinii este lucrarea ei de diploma.  
LIWAA YAZJI
Liwaa Yazji este nascuta in 1977, la Moscova. A urmat o facultate de teatru in Damasc si a lucrat in domeniu, in special ca scenarist, dar si ca actrita. A lucrat ca scenarist de televiziune si a fost asistent de regie pentru docudrama Windows of the Soul. In anul 2012 si-a publicat prima piesa de teatru, Here in the Garden si in prezent lucreaza la a doua, in colaborare cu Royal Court. in 2014 i-a fost lansata cartea de poezii, Peacefully, We Leave Home, la Beirut. Bantuiti este debutul sau regizoral. 
MAGNUS GERTTEN
Magnus Gertten este un cunoscut si premiat regizor originar din Malmö, Suedia. Documentarul sau muzical, Rolling Like a Stone, a fost desemnat ca fiind cel mai bun documentar la festivalul american Silverdocs. Un alt film care abordeaza o tematica muzicala, A Thousand Pieces, este unul dintre cele mai de succes documentare suedeze ale ultimilor 20 de ani. In calitate de producator si co-producator, Gertten a fost premiat atat la festivalul de la Berlin cat si la cel de la Cannes.
ALTE FILME: Long Distance Love (2008), Harbour of Hope (2011).
MICHAEL GRAVERSEN
Michael Graversen a studiat Film, Media si Psihologie la Copenhaga, iar apoi a urmat cursurilescolii Nationale de Film si Televiziune din Marea Britanie. Filmografia lui prezinta teme existentiale, exprimate prin situatii si medii emotionale si complexe, relatate intr-o maniera poetica si intima. No Man's Land, care spune povestea unui azil de copii din Danemarca a fost proiectat la IDFA si a castigat premii la festivaluri din Teheran, Hamburg si Belgard. Inainte de a studia in Marea Britanie a lucrat ca jurnalist cultural la televiziunea nationala daneza.
ALTE FILME: Ghetto Noise (2005), Searching for the Electric Car (2009), The Pact (2011), Den sidste nattevagt (2012).
MIHAI DRAGOLEA
Mihai Dragolea este absolvenit al Universitatii de Teatru si Televiziune din cadrul Babes Bolyai. A finalizat o bursa Erasmus la Istanbul, unde a realizat o serie de documentare de scurt-metraj despre romanii din comunitate. A urmat cursurile de master ale Universitatii de Arte de la Bucuresti. Lucreaza ca freelancer, dar si ca regizor si editor in televiziune.
ALTE FILME: Mergan Yokisu (2011), Porcelain Champion (2012).
PATRICK REED
In ultimii zece ani, Patrick Reed a colaborat la mai multe documentare pentru compania White Pine Pictures. Aceste filme au aparut la festivaluri prestigioase precum International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), Sundance Film Festival si HotDocs, au fost difuzate in intreaga lume si au primit mai multe premii internationale.
ALTE FILME: Triage, Fight Like Soldiers, Die Like Children, Tsepong: A Clinic Called Hope
RADU MOCANU
Radu Mocanu a absolvit École Supérieure de Réalisation Audiovisuelle, din Paris. Este co-fondator al companiei Vagabond Films, alaturi de Mihai Dragolea. In prezent lucreaza in televiziune.
ALTE FILME: Paris Moscou (2009), Le déserteur  (2008), About you (2008).
ROB KEY
Rob Key s-a nascut in Anglia la mijlocul anilor '80. Cu studii in filosofie si psihanaliza la Universitatea din Essex, Key a terminat in 2015 un master DocNomads in regie de film documentar, program in cadrul caruia si-a realizat filmul de debut, Castele straine, mici si delicate. Filmele lui Key reusesc, printr-un echilibru intre divertisment si schimbare, sa transforme banalul in curios.
ALTE FILME: Newspaper (2014), To Knit a Jumper for a Button (2015).
SANAZ AZARI
Regizoarea Sanaz Azari a studiat fotografia si a absolvit atelierul de scenografie la École nationale supérieure des arts visuels de la Cambre. In paralel cu studiile sale, a urmat timp de trei ani cursuri intense de teatru dupa metoda Stanislavski. In 2010, dupa crearea mai multor lucrari de scenografie, instalatii urbane si expozitii, a realizat documentarul ei de debut, Salaam Isfahan.
ALTE FILME: Salaam Isfahan (2010).
SEAN McALLISTER
Sean McAllister, regizor cunoscut pentru filmele sale sincere, prezinta, cu un simt puternic al intimitatii, vietile oamenilor obisnuiti care incearca sa supravietuiasca unor conflicte personale sau politice. A Syrian Love Story a fost proiectat in parlamentul britanic si al altor tari europene si desemnat numarul 3 pe lista celor mai bune filme ale anului 2015, publicata de The Guardian. 
ALTE FILME: Working For The Enemy (1997), The Minders (1998), The Liberace Of Baghdad (2004), Japan: A Story Of Love And Hate (2008).
TOMISLAV ŽAJA
Tomislav Žaja si-a terminat studiile la Academia de Film FAMU in Praga. Žaja a scris, regizat sau produs peste 50 de documentare, cateva scurt-metraje si filme experimentale, doua adaptari pentru televiziune a unor piese de teatru si un film de fictiune. Are peste 25 de ani de experienta, in care a castigat numeroase premii, printre care premiul pentru cel mai bun scenariu la Indian Cine Film Festival in 2015 sau cel mai bun film la El Ojo Cojo International Film Festival.
ALTE FILME: The Haidari Crisis (2006), Two Sisters (2008), Solo (2008), On The Edge (2010).
TOMMI RAJALA

Regizorul si scenaristul Tommi Rajala a studiat la Universitatea de Stiinte Aplicate Tampere. S-a implicat in munca de voluntariat si dezvoltare in Ghana si Tanzania. A regizat o serie de scurt-metraje de fictiune, documentare si videoclipuri in Finlanda, dar si in cateva tari de pe continentul african, precum Nigeria, Ghana sau Tanzania.

VADIM DUMESH
Nascut in Letonia, a urmat studiile de licenta la Scoala de Economie Stockholm din Riga. Din 2006 s-a mutat in Tel Aviv, unde a studiat management, iar in 2008 a fost acceptat la Scoala de Film si Televiziune Sam Spiegel in Ierusalim. Dupa absolvire, Dumesh a urmarit implicarea in cat mai multe proiecte in calitate de producator sau regizor. Dirty Business este debutul sau in regie. 
ALTE FILME: State 194 (2013, producator asociat), Album 61 (2013, cercetator/director de productie), 24 Hours Jerusalem (2014, producator).
VILLE HAKONEN & JUSSIE SANDHU
Jussi Sandhu si Ville Hakonen sunt realizatori de film si traiesc in Tampere. Impreuna au infiintat compania de productie Wacky Tie Films. Au scris si regizat filmele Whistle While You Work (2009) si Change of State (2011), proiectate si premiate la numeroase festivaluri. De asemenea, au realizat montajul mai multor filme de scurt metraj. Wacky Tie Films lucreaza, in prezent, la o serie de filme de scurt metraj si documentare.
ZELIMIR ZILNIK
Zelimir Zilnik s-a nascut in 1942 si traieste in Novi Sad, Serbia. Incepand cu anii 60  documentarele lui axate pe lumea fostei Iugoslavii i-au adus numeroase premii la diverse festivaluri. Dupa ce proiectele sale din anii 70 au fost marcate de cenzura, in anii 80 si-a dezvolat un limbaj propriu exprimat prin docu-drame, limbaj ce va fi folosit pentru a reflecta tensiunile politice din Balcani. Anii 2000 au reprezentat o diversificare a subiectelor sale, care includ acum si politicile vamale din Europa.
ALTE FILME: Fortress Europe (2000), The Old School of Capitalism (2009), One Woman – One Century (2011), Pirika on Film (2013)

INVITATI LA EVENIMENTE PARALELE


IOANA AVADANI
Director Centrul pentru Jurnalism Independent
LUDO HECKMAN

Ludo Hekman reuseste sa translate probleme complexe in concepte si povesti care iti pun mintea la incercare. A lucrat in presa, in mediul online si televiziune in tari precum Iran, Irak sau Afghanistan. Are un bun simt al proaspetelor aparute oportunitati din noile tehnologii si un interes sporit pentru un tip de jurnalism indreptat catre aspectele pozitive ale unei stiri si catre gasirea solutiilor, mai degraba decat catre o privire negativista si interesata de latura conflictuala.

MACIEJ NOWICKI
Nascut in 1973, Nowicki a studiat drept si filologie la Universitatea din Varsovia. Este vice-presedinte in Consiliul Director al Fundatiei Helsinki pentru Drepturile Omului din Polonia si co-fondator si director al Festivalului International de Film WATCH DOCS. Drepturile Omului prin Film din Varsovia, unul dintre cele mai vechi festivaluri de film pentru drepturile omului din Europa. De asemenea, Nowicki ocupa pozitia de co-fondator si presedinte in Consiliul Director al Fundatiei Institutul Social pentru Film. A facut parte din diverse jurii si paneluri de discutii pe subiecte de drepturile omului si film documentar.
MICHIEL VAN DER ROS

Michiel van der Ros este un programator de pagini web si jocuri din Amsterdam. Are experienta atat in cazul unor site-uri importante, cat si in cel al jocurilor educationale sau a start up-urilor. Cauta in permanenta noi provocari in domeniul media si al tehnologiei. Cunoaste principiile storytelling-ului si urmareste tendintele si imbunatatirile aduse inovatiei media, lucrand dintr-o perspectiva atat critica cat si constructiva.

MONA NICOARA
Crescuta in Ardeal si in Bucuresti, Mona Nicoara si-a petrecut adolescenta intr-un mic grup de tineri scriitori din jurul cenaclului Sagetatorul. Dupa Revolutie, muncii de creatie i s-a adaugat activismul pentru organizatii ca APADOR-CH, Amnesty International si Human Rights Watch. in 1995, Mona Nicoara s-a mutat la New York sa urmeze cursurile Universitatii Columbia, iar in 1997 a inceput sa lucreze ca producator asociat al documentarului Children Underground, care in 2001 a primit un premiu special la festivalul Sundance si apoi a fost nominalizat la Oscar. incepand cu 2005, Mona Nicoara a dezvoltat documentarul scoala Noastra, care a avut premiera in 2011 la festivalul Tribeca din New York, a mers apoi la peste 60 de festivaluri din intreaga lume si a castigat AFI SilverDocs.
ULDIS CEKULIS

A fondat compania de productie independenta VFS FILMS in urma cu 18 ani. Este castigator al premiul international Tribalizer la MIPDOC Cannes. A fost implicat in peste cincizeci de documentare creative si proiecte TV ca producator sau cameraman. Este membru al European Documentary Network din 1998 si al Academiei de Film European.