sectiunea Traim ca sa muncim?

V.O.

romana

SUBTITRARI

engleza

COMPANIE PRODUCATOARE

TITLU ORIGINAL

Sahia Vintage - Munca

SYNOPSIS

In imaginarul national-comunist, muncitorii si documentaristii defileaza impreuna. Au in comun pozitia ingrata ocupata ca parte a discursului oficial: primii, ca piese indispensabile ale angrenajului social - clasa presupus conducatoare, constienta de rolul sau istoric; ceilalti, ca „lucratori din cinematografie” aparent privilegiati, mandatati sa reprezinte „realitatea vie” a primei categorii. Selectia filmelor din program urmareste, in succesiune cronologica, diverse ipostaze ale reprezentarii muncii in productia studioului Sahia, de la documentar canonic la film comun de comanda politica. Temele filmelor graviteaza in jurul familiei semantice a muncii: munca-alienanta / munca-eliberatoare, eficientizare a muncii industriale, munca / ne-munca („parazitism social”), proces si produs al muncii, munca in timp, spatii ale muncii, munca feminina emancipatoare si proto-feminism, poezie a muncii etc.


Programul completeaza selectia cu aceeasi tematica inclusa pe DVD-ul  SAHIA VINTAGE II: Munca care va fi lansat in perioada festivalului.


Un minut (Ion Bostan, 1949, 16’) 
Tabacarii (Mirel Iliesiu, 1963, 10’)
Sa treaca vara (Florica Holban, 1972, 10’)
Noaptea barbatilor (Alexandru Boiangiu, 1972, 10’) 
Jurnalul Floricai S (Eugenia Gutu, 1975, 10’)
Minerii (Ion Visu, 1978, 11’)
O echipa de tineri si ceilalti (Ada Pistiner, 1976, 11’)
Fabrica tineretului (Adrian Sirbu, 1986, 9’)


Filmele prezentate sunt unele de propaganda, fiind produsul cultural al unui regim totalitar de extrema stanga. Difuzarea lor se face in scop exclusiv educational, fara nicio valenta propagandistica. (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc)

PREMII SI FESTIVALURI