sectiunea Cabinetul de criza al Europei

V.O.

romana

SUBTITRARI

engleza

COMPANIE PRODUCATOARE

TITLU ORIGINAL

Sahia vintage - Ungaria 1956

PROGRAM COMPLET

25 martie, 12:00, Centrul Ceh

(Proiecție de film și dezbatere)

SYNOPSIS

Revolutia ungara din 1956 a fost unul dintre cele mai spectaculoase evenimente petrecute în fostul lagar sovietic în cea de-a doua jumatate a anilor ‘50, cu consecinte asupra designului ulterior al relatiilor dintre statele din regiune. În Romania, apropierea de Ungaria declanseaza reactii de solidarizare, în special în randurile studentilor, în vreme ce regimul Gheorghiu-Dej – care percepe evenimentul ca o modalitate de a-si demonstra loialitatea fata de puterea sovietica – ofera „ajutor fratesc” Ungariei pentru înabusirea evenimentelor, iar Securitatea efectueaza arestari printre masele de revoltati, reusind sa tina în frau evenimentele.
Studioul Sahia, aflat în cel de-al saselea an de la înfiintare, trimite o echipa la Budapesta pentru a înregistra evenimentele. Documentarea se va face în conformitate cu interpretarea oficiala a epocii si mobilizand jargonul ideologic specific: momentul este prezentat ca o „contrarevolutie” marcata de „crime odioase” comise de „bande de teroristi” care urmaresc „restaurarea dominatiei grofilor si a capitalistilor.” Filmul rezultat se afla acum la Arhiva Nationala de Film într-o singura copie pozitiva, fara generic.

Evenimentele din Ungaria (Herman Rabinovici, 1957, 20’) 

Proiectia va fi urmata de o discutie cu istoricii Stefan Bosomitu (IICCMER) si Adrian Cioflinca (Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi).

Filmul prezentat este unul de propaganda, fiind produsul cultural al unui regim totalitar de extrema stanga. Difuzarea sa se face in scop exclusiv educational, fara nicio valenta propagandistica.(Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc)

PREMII SI FESTIVALURI