CABINETUL DE CRIZA AL EUROPEI

Ideea unei Europe unite e rar adusa la lumina fara eternul refren ca Europa insasi s-ar afla in criza – fie ea o criza financiara, politica, sociala, de mediu, sau chiar una digitala. Se poate spune ca acum, mai mult ca oricand in istoria Uniunii Europene, insasi ideea unei unitati europene este pusa la indoiala. Mai mult chiar, unele state membre si-au intensificat amenintarile de parasire a Uniunii, in timp ce in statele candidate opinia generala tinde sa se intoarca impotriva aderarii.

Cu toate acestea, unii considera ca nu aceasta este problema reala: „Europa este mai sanatoasa decat cred multi” si „Adevarata boala a Europei sunt pesimistii ei” sunt cuvintele fostului Presedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors. Daca aceste cuvinte nu si-au pierdut inca sensul, atunci filmele pe care le-am selectat ar trebui sa ne apropie de raspunsuri pentru sperantele si grijile pe care le nutrim fata de acest continent.

Sectiunea de fata reuneste numeroase EuroPains, viziunile unor regizori originari din varii tari europene, despre numeroase suferinte care au incercat Europa in trecut - si continua sa o faca si astazi. Vizionarea unor filme precum Napolislam, My Nazi Legacy sau Ukrainian Sheriffs ne-ar putea ajuta sa intelegem mult-vehiculata Idee Europeana, si ce insemnatate ar mai putea ea sa aiba in lumea noastra de maine. Nu in ultimul rand, filmele selectate nu sunt menite sa ne prelungeasca agonia. Titlurile din sectiune reinnoiesc increderea in idealurile europene, necesare in lumea de azi mai mult decat oricand, ca radar al solidaritatii, libertatii si al drepturilor omului.