OCHIUL VANAT AL DRAGOSTEI NOASTRE

„O fata decenta nu hoinareste de una singura la noua seara”, declara violatorul condamnat Mukesh Singh, in documentarul din 2015, India’s Daughter, selectat in aceasta sectiune. „O fata este mult mai responsabila pentru viol decat un baiat”, adauga Singh. India’s Daughter are in centru violul care a dus la moartea unei studente la medicina din India, o tragedie care, in 2012, a starnit indignarea intregii lumi. Cu cateva luni in urma, guvernul Indiei a recunoscut impactul pe care il poate avea un documentar si a interzis filmul, a carui premiera fusese initial programata cu ocazia Zilei Femeii. Mai mult decat atat: cand filmul a fost publicat online, guvernul Indiei a cerut YouTube sa faca indisponibil materialul video in intreaga tara.

Documentarele despre violenta impotriva femeii sunt adesea concepute cu o agenda bine definita. Private Violence, de pilda, un alt film care poate fi vizionat in aceasta sectiune, nu are doar un regizor, un producator si un cercetator ca membri esentiali ai echipei: in proiect a fost adus un strateg de impact. Echipa din spatele filmului si-a propus sa initieze o reforma legislativa cu privire la abuzul domestic – ceea ce a si reusit!

In ultimele luni, ambele subiecte, violul si violenta domestica, au fost aduse in atentia publicului din Romania dar, din pacate, exploatate fara etica de presa autohtona. Violenta domestica si abuzul sexual, in Romania si in aproape orice alt loc din lume, raman doua dintre cele mai putin raportate crime. Sa vorbim despre asta este urgent, sa recunoastem ca acest soi de violenta este pretutindeni in jurul nostru este o indatorire.