FOCUS: ORIENTUL APROPIAT

Continuam initiativa focusului pe o un spatiu geografic (care in 2015 a fost dedicat Africii). Anul acesta punem sub lupa Orientul Apropiat, tocmai pentru a complementa sectiunile Exodus si EuroPains, de vreme ce Orientul Apropiat este zona din care valul cel mai insemnat de migranti testeaza nervii politici ai Europei. Filmele incluse in aceasta sectiune creioneaza un tablou uman si social foarte divers si contradictoriu, din Palestina si Israel pana in Egipt, si din Siria pana in Iran.

La ce ne gandim mai intai cand auzim astazi despre Orientul Apropiat, care sunt primele imagini care ne vin in minte? Sau, mai bine zis, care sunt imaginile cu si despre oamenii din aceste tari apropiate, imagini ajunse la noi prin canalele de stiri si care ne raman intiparite in minte?

De obicei ni se vorbeste despre Orientul Apropiat doar ca front al unora dintre cele mai violente conflicte din prezent, un creuzet de tensiuni, devastat de razboi si sectarianism. Distrugere, violenta, sange, moarte: acestea sunt imaginile care par sa defineasca Orientul Apropiat de astazi. Dar oare e just sau complet acest fel de a privi Orientul Apropiat, un spatiu cu mii de ani de civilizatie in spate, culturi bogate si atat de diverse, si la a carui istorie, de fapt, am fost partasi pana astazi? Sa incercam sa ne imaginam ce s-ar fi ales de Europa daca restul lumii i-ar fi intors spatele in timpul razboaielor mondiale, considerand-o un loc fara putinta de scapare, in care traiesc brute dornice doar sa se distruga reciproc? Da, conflictele intense apasa vietile oamenilor din Orientul Apropiat in fiecare zi. Cu toate acestea, sau poate tocmai de aceea, in acest an am incercat sa descoperim cele mai duioase povesti realizate in Orientul Apropiat – povesti despre dragoste, frumusete si speranta – si sa le aducem publicului OWR9: din Orient, cu dragoste.