DELICATESSEN

In aceasta sectiune am pastrat loc pentru cateva dintre cele mai indraznete si interesante filme ale ultimului an. Ele nu s-au potrivit cu cele cateva constrangeri tematice ale sectiunilor noastre, poate si pentru ca filmele cu adevarat extraordinare sunt greu de inghesuit intr-o singura cutie: ele vorbesc despre multe, si multe sunt interpretarile pe care le putem gasi. Ar fi nedrept ca noi, ca un festival dedicat drepturilor omului ce suntem, sa le lasam afara din selectie doar pentru atata lucru.

E drept ca in aceste cateva Delicatessen veti intrezari conexiuni sau referinte la alte filme si subiecte din programul nostru. Sa luam de exemplu nominalizatul la Oscar Cartel Land: el infatiseaza peisajul uman din Mexic, nevazut in povestea din Tinut sfaramat (proiectat in sectiunea noastra Exodus). Filmul arata cum un stat corupt, cu un sistem judiciar sortit esecului, isi lasa cetatenii fara alta optiune in afara crimei – sau a emigrarii. Grozny Blues si Sub soarele partidului vorbesc si ele despre doua sisteme politice extreme, unde drepturile omului sunt calcate in picioare, iar in spatele legii se ascund de fapt doar serivitute si teroare. Sau Dansand cu Maria: Maria este ea insasi o imigranta, precum cei din Orice fata are un nume (filmul lui Gertten din sectiunea “Exodus”), dar se petrece intr-un registru mai vesel. Printre elevii Mariei sunt oamnei cu dizabilitati mintale – precum personajele din Liberi sau Dincolo de Camasa de Forta – care infloresc prin dans, sub vraja ei.

Urmareste asadar itele invizibile care ii leaga pe toti acesti oameni, si adu-ti aminte ca lumea e numai una. Bucura-te de Delicatessele noastre!