DREPTURI SI STRAMBE

Nu exista sisteme de justitie perfecte – nicaieri in lume. Unele sunt defectuoase dar par ca pot fi indreptate, altele sunt chiar injuste si fara putinta de reformare. Ce e cert insa e ca ele difera foarte mult de la o tara la alta. Selectia de fata transporta spectatorul intr-o calatorie in jurul lumii, din Canada in Brazilia pana in India si Afganistan, dezvaluind limitari sau nedreptati ale bratului lung al legii. Concluzia, totusi, nu este cu totul sumbra: pentru fiecare neajuns din sistem poate sa existe cineva care e gata sa se lupte eroic cu legea – pentru dreptate. Motley’s Law, de exemplu, urmareste parcursul lui Kimberly Motley. Avocata din Statele Unite, Kimberly pleaca in Afganistan “pentru bani”, cum spune ea in film, de vreme ce plata „avocateasca” este buna in partea aceea de lume. Cu toate acestea, calatoria o schimba si ar putea chiar sa o transforme din mercenar in aparator al drepturilor omului.

Timp de mai bine de un deceniu, avocatul Canadian Dennis Edney a luptat pentru drepturile clientului sau, Omar Khadr, supranumit Guantanamo Child. In documentarul omonim, Khadr, cel mai tanar prizonier detinut vreodata la Guantánamo Bay, ne pune la incercare  perspectiva asupra justitiei (oricare ar fi ea!)

E de la sine inteles ca in Romania – si nu numai – tema este de actualitate, iar documentare ce trateaza subiectul dintr-o perspectiva creativa si independenta au potentialul de a genera o dezbatere semnificativa in societatea romaneasca. Analizand situatia din Romania intr-un context global intelegem similitudini si diferente dintre contextele locale si internationale, precum si posibile metode de abordare – si, sa speram, de reparare – ale defectelor sistemice din justitie.