DINCOLO DE CAMASA DE FORTA

Un amestec de groaza si fascinatie guverneaza perceptia asupra centrelor de boli mintale, azilurilor psihiatrice, si filmelor de fictiune care povestesc despre ele. Si cum stau lucrurile cand este vorba despre documentare? Ei bine, filmele documentare pe aceasta tema au o traditie in a schimba mentalitati, legi – vieti, cu alte cuvinte (un exemplu faimos este Titicut Follies al lui Frederick Wiseman).

Realitatea trista este ca tocmai stigmatizarea si discriminarea endemica a pacientilor cu probleme de sanatate mintala duc, pana astazi, la un tratament inuman, si la o lipsa socanta a unor reforme, altminteri urgente, in mai multe tari Europene. Statisticile arata ca doar in Romania, in doar cinci ani, 5.000 de oameni si-au pierdut viata in astfel de institutii ale statului.*

In spatele gardurilor terifiante care ne despart de pacientii acestor institutii se ascund oameni care au mult de oferit, care tanjesc dupa libertate, adesea eroi ai unor povesti de lupta plina de speranta pentru respectarea unor drepturi fundamentale.

Selectia din “Dincolo de camasa de forta” e o fereastra prin care sa privim in spatele gardurilor unor astfel de institutii din Germania, Austria, Italia si Croatia, ca sa ne apropiem de un raspuns la intrebarea: ce fel de reforme institutionale si legislative mai sunt oare necesare? Dar, mai mult decat orice, selectia isi propune sa dea o fata umana „celuilalt,” pacientul stigmatizat al acestor institutii, in speranta ca va reusi sa il faca, cel putin pe durata filmelor, unul dintre noi.

Si inca ceva: ne-am permis un ton mai lejer cand am denumit aceasta sectiune. Sa abordam deci tema cu o minte deschisa, nu cu manusi sterile de chirurg. Aceste filme, precum si oamenii din ele, au ceva de spus, urgent, fiecaruia dintre noi.


*Potrivit statisticilor CRJ si CIM, 4.568 de persoane au murit intre ianuarie 2010 si septembrie 2015.

-----

Sectiunea Dincolo de camasa de forta este organizata in parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice, in cadrul campaniei „Lagarele de langa tine”, proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in România. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.   

Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului.