VALIZA CU REFUGIATI

Ungaria este prima dintre tarile europene care a inceput sa demonteze Cortina de Fier, inlaturand, in 1989, gardul electric care o separa de Austria. Mii de locuitori ai Republicii Democrate Germane, care se refugiasera in Ungaria, au primit permisiunea de a pleca „in tara aleasa de ei”, pe fondul unei cotituri istorice spre democratie si respect pentru drepturile omului. In mod ironic, doar 27 de ani mai tarziu, Ungaria construieste un controversat gard de protectie de-a lungul uneia dintre granite, cu o inaltime de patru metri si o lungime de 175 km, in incercarea de a opri valul de azilanti.

Iar Ungaria nu este singura tara care a raspuns astfel. 2015 va ramane in istoria Europei drept anul granitelor inchise, al zidurilor ridicate, al dovezilor de umanitate – sau ale lipsei ei – in contextul gestionarii crizei refugiatilor. De cealalta parte a globului, dezbaterea pe marginea imigrarii in contextul drepturilor omului este la fel de aprinsa: Statele Unite ale Americii au investit sume mari de bani in baricadarea granitei cu Mexic dar, cu toate acestea, procentul victimelor asa-numitului „razboi de frontiera” nu a facut decat sa creasca.

Filmele incluse in aceasta sectiune exploreaza problemele din spatele migrarii si granitelor inchise, punand soarta refugiatilor, din Europa sau din alta parte, in perspectiva istorica. Ajutorul oferit refugiatilor (celor care sunt siliti sa fuga din tara lor de teama persecutiei sau chiar a mortii), nu este un fenomen exclusiv contemporan. De milenii, civilizatii intregi s-au format si definit in urma unui exod, fugind din fata conflictului spre un refugiu intr-un spatiu mai sigur. Ca exodul e departe de a fi un fenomen contemporan este o realitate care nu a fost rostita indeajuns, iar felul nostru de a o spune a fost sa alcatuim o sectiune cu povesti actuale, dar si istorii de exod din trecut.