Fără frică despre violența domestică

16 martie, 17:00
Rezidența Scena9


Violența domestică e un fenomen despre care nu prea se vorbește, un fenomen invizibil care e cu atât mai greu de reprezentat într-un film. Ea se petrece în afara spațiului public, departe de privirile societății, dar aceasta nu face societatea mai puțin responsabilă. Conform unor rapoarte bine documentate, una din patru femei din România a suferit violențe din partea partenerului și 6% dintre ele au fost victima unei agresiuni sexuale. Și, pentru că multe victime ezită să raporteze oficial ce li s-a întâmplat, cifrele care ajung în statisticile poliției reflectă doar parțial realitatea din teren.


Copiii și adolescenții sunt și ei victime ușoare. Sintagma românească „bătaia e ruptă din rai“ motivează multe abuzuri. Agresiunile din familie împotriva tinerilor îi vulnerabilizează în ochii colegilor de la școală, unde ei devin ținte ale altor hărțuieli. Iar situația de la noi nu e singulară și nici nu e cea mai gravă. În Rusia, s-a ajuns la votarea unei legi care dezincriminează violența domestică. Iar din campania electorală americană, am aflat care sunt tacticile de hărțuire sexuală cu care se lăuda viitorul președinte.


Încercăm să facem vizibil acest fenomen printr-o o dezbatere pe această temă, cu ajutorul partenerilor noștri de la Fundația Sensiblu care au creat, începând din 2002, mai multe programe în sprijinul victimelor violenței domestice.


Intrarea la eveniment este gratuită


Moderator:

Andreea Braga, Centrul FILIA


Speakeri:

Laura Andrei, președinte Tribunalul București

Oana Sandu, jurnalist DoR

Andra Croitoru, secretar de stat ANES

Aurelian Bocan, inspector principal de poliție în cadrul Serviciului de analiză și prevenire a criminalității

Claudia Bădica, psihoterapeut, Fundația Sensiblu