sectiunea Romania: Work-in-Progress

V.O.

română

subtitrari

engleză

companie producatoare

HI FILM

Titlu Original

Țara moartă

program complet

14 martie, 20:30, Studioul HORIA BERNEA Muzeul Țăranului

Proiecție desfășurată în prezența: regizorului

synopsis

Colecția Costică Acsinte, fotograful din Slobozia a cărui prodigioasă producție fotografică, întinsă pe aproape șapte decenii, a fost redescoperită și restaurată de Mario-Cezar Popescu și a devenit prilej de proiecție nostalgică pentru publicul românesc însetat după un trecut romanțat. Dar Radu Jude folosește colecția ca fundal pentru o narațiune construită din întregistrări de arhivă și texte din jurnalul personal al doctorului Emil Dorian, ale cărui scrieri literare au fost interzise de regimul antisemit condus de Mareșalul Antonescu.

După un scurt preambul care acoperă cele două decenii anterioare, filmul prezintă perioada dintre 1937 și anii imediat următori lui August 1944, în ceea ce regizorul numește „fragmente de vieți paralele”: fotograme cu români obișnuiți în ipostaze private, acompaniate în fundalul sonor de ororile politice și istorice abătute asupra celor care au devenit ținta autorităților române.

În fricțiunea dintre imagine, sunet și text, Jude restituie imaginea unuia dintre cele mai rușinoase episoade din istoria României, aproape inexistent în arhivele noastre de film. Radu Jude ne prezintă un montaj provizoriu de 85 minute al acestui foto-roman social și politic cu totul special. 


Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul.


Speakeri: 

Andrei Gorzo, critic de film

Veronica Lazăr, critic de film

Adrian Cioflâncă, istoric


premii si festivaluri