Ediția a 11-a este, pentru noi, un moment de înnoire și de creștere. În 2018 ne prezentăm în fața publicului cu o echipă și o abordare nouă. E un nou început. Reset. Festivalul se extinde semnificativ – de la șapte la zece zile, de la 50 la peste 80 de filme selecționate; programul se desfășoară în opt săli; evenimentele conexe capătă - în noua formulă - o importanță și un relief aparte; festivalul e anunțat și pregătit de trei săptămâni de evenimente sub genericul de warm-up.


Însă în jurul nostru, în lumea reală, trăim un moment de regresie autoritaristă, de întoarcere la tot felul de fundamentalisme, de reviriment al rasismului și intoleranței; în țările vecine și „prietene”, dar și pe terenul marilor puteri, justiția și societatea civilă sunt atacate, drepturile cetățenilor sunt restrânse, iar istoria redevine un teren de luptă al propagandei de stat.


Mesajul festivalului din 2018 se profilează și mai clar în acest context. E nevoie mai mult ca oricând să deschidem ochii. Get Real: în anul festivismului centenar, ne întoarcem la o imagine pașoptistă, aceea a României care își rupe cătușele pe Câmpia Libertății. Noi transpunem această imagine ideală într-un peisaj real, al acelei Românii care există dincolo de bula noastră și pe care refuzăm să o vedem. O Românie încă încătușată de mizerie și de lipsuri elementare; în care coexistă mai multe lumi contradictorii. E nevoie mai mult ca oricând ca aceste lumi să comunice, să se cunoască, să intre în dialog. Pentru aceasta existăm, ca festival și ca asociație.


În cadrul ediției, trecutul care iluminează și determină prezentul are un loc central. În jurul acestei teme se coagulează și alte secțiuni și evenimente, dedicate anului 1968, culturii protestului, memoriei arhivelor de film și felului în care cineaștii se joacă cu reprezentările trecutului. Festivalul aduce în prim-plan rolul artei ca acțiune socială și politică, dar și al educației ca teren de unde poate veni adevărata schimbare. Un accent special al ediției cade pe tema drepturilor persoanelor LGBTQ. Nu știam acum câteva luni, când am stabilit tematica festivalului, că – la București - proiecțiile unor filme dedicate acestui subiect vor fi întrerupte de oameni care refuză să le vizioneze, măcar. Ar fi extraordinar dacă i-am convinge să îi privească pe cei de care se tem și pe care îi resping. Ar fi extraordinar dacă am putea, cu toții, să privim dincolo de bula noastră. Ar fi un nou început.


Reset. Get Real. Bucurați-vă de festival!


Andrei Rus

Alexandru Solomon