Poliecranul muncii emoționale

22 februarie, 19:30
Rezidența BRD Scena9


Evenimentul care a deschis seria Warm-up OWR11 este vernisajul instalației „Poliecranul muncii emoționale” – un video-eseu dimensional realizat de Pavel Sterec, Petra Dobruska, cu o coloană sonoră realizată live de Maria Balabaș. 

„Poliecranul muncii emoționale” surprinde diferite moduri de muncă și relații socio-economice din prezent și trecut, încercând să stimuleze reimaginarea politică a posibilelor valențe ale muncii. Formatul expozitiei face referire la experimentul audiovizual al artiștilor cehoslovaci Emil Radok și Josef Svoboda, de la cumpăna anilor ‘50 și ‘60 ai secolului 20 - poliecranul.  

Instalaţia, sau mai exact video-eseul dimensional este format din 25 de monitoare pe care rulează videoclipuri scurte, ceea ce permite spectatorilor mişcarea nelineară prin imagine şi confruntarea vizuală simultană a mai multor dimensiuni. Pe monitoarele din instalație rulează înregistrări de arhivă cu diferite tipuri de muncă – de la cea manuală și mecanizată la munca robotizată, care înlocuiește componenta umană, ducând la creșterea masivă a șomajului. Într-o viziune mai optimistă, automatizarea muncii poate oferi și recunoașterea unor activități ce înainte nu erau considerate drept muncă, în special activitățile legate de îngrijire și investiția emoțională specifică acestora. 

La formele concrete aflate sub conceptul extins de muncă s-au gândit respondenții „videoanchetei“, încercând să răspundă la întrebările: Suntem în stare să identificăm munca emoțională, să o prețuim, să îi conştientizăm valoarea sau este mai degrabă o certitudine subestimată şi neevaluată? 

Programul de vizitare al instalației este zilnic între orele 16:00 și 19:00.