Cicatrice | Expoziție și dezbatere

08 martie, 16:00 - 25 martie, 19:00
Rezidența BRD Scena9


Expoziția Cicatrice este rezultatul unei schimbări radicale de viață: acum patru ani, fotograful Cosmin Bumbuț și jurnalista Elena Stancu s-au mutat într-o autorulotă pentru a lucra la un proiect despre cultura violenței în România. Această temă va fi subiectul dezbaterii de joi, 15 martie, de la 19.30, în prezența autorilor și a Andreei Bragă, director executiv al Centrului FILIA

 


Cosmin Bumbuț:

Acum patru ani, m-am mutat într-o autorulotă împreună cu prietena mea, jurnalista Elena Stancu, ca să lucrăm la un proiect despre cultura violenței în România. Am încercat să înțelegem de ce românii le fac rău celor pe care ar trebui să-i iubească cel mai mult: pe copiii și pe soțiile lor.

Am filmat o femeie care era închisă pentru că, după ani de chinuri, l-a ucis pe cel care o bătea. Am cunoscut o adolescentă care a fost lovită de tatăl ei cu biciul, cu lanțul și cu parii din vie. Am fotografiat o mamă cu nouă copii care era torturată de soțul ei și care a fost ucisă în bătaie doi ani mai târziu. Am cunoscut o femeie într-un adăpost, soția unui polițist, pe care n-am fotografiat-o, pentru că mi-a fost teamă că bărbatul ei o s-o caute și o s-o ucidă.

 Am fotografiat preoți care le spuneau femeilor să rămână lângă bărbații lor și să rabde, am fotografiat părinți care mi-au spus că așa se face educația copiilor, cu bătaia, am fotografiat bărbați care și-au ucis iubitele.

 Imaginilea acestea nu spun doar poveștile victimelor. Imaginile acestea spun poveștile unor comunități care tolerează violența domestică și care „nu se bagă în familia altuia”.Programul de vizitare al expoziției este zilnic între 16.00 - 19.00. 

Expoziția este organizată cu sprijinul Fundației Sensiblu.