Sahia Vintage: Pick and Mix

Un sculptor și o regizoare la o cafea într-o livadă. Un ceferist în amurgul vieții. O operațiune de salvare pe mare. O comunitate rurală amenințată de un urs. Un festival de film itinerant în România rurală la începutul anilor ’60. Ce ar putea avea în comun aceste filme cu tematici atât de diferite, în afara faptului că au fost realizate la studioul Alexandru Sahia? Poate tocmai faptul că nu se conformează așteptărilor convenționale cu privire la producția unui studio perceput ca portavoce a regimului comunist? Programul SAHIA VINTAGE 2018 adună filme în care comanda ideologică e mai puțin transparentă iar demersul documentar se organizează în jurul unor probleme sau practici care țin de relația documentaristului cu viața cotidiană: observație, relație, performare, eveniment, gestionare a imprevizibilului. Ca de obicei, includem nu numai filme care aparțin mainstream-ului documentar, ci și genuri minore sau producții inclasabile descoperite recent în arhiva Sahia: cazul filmului prezentat în deschiderea programului, un home movie instituțional realizat neoficial la aniversarea a cinci ani de existență a studioului și care oferă o perspectivă suprinzătoare asupra vieții private a unui studio „de propagandă” în plin deceniu stalinist. 


Această secțiune a programului este realizată cu sprijinul financiar al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Filmele prezentate sunt unele de propagandă, fiind produsul cultural al unui regim totalitar de extremă stânga. Difuzarea lor se face în scop exclusiv educațional, fără nicio valență propagandistică.