Kazuo Hara și Sachiko Kobayashi, invitații speciali ai One World Romania 2018

Unul dintre evenimentele speciale ale celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania este programul retrospectiv dedicat regizorului Kazuo Hara și producătoarei Sachiko Kobayashi. Cei doi vor fi prezenți la București n perioada 16-21 martie, vor discuta cu publicul după toate proiecțiile filmelor, iar luni, 19 martie vor susține un Masterclass la ARCUB, ncepnd cu ora 20:30.


Kazuo Hara este cel mai apreciat regizor de documentare al Japoniei. Cu o carieră ntinsă pe aproape cinci decenii, n care a realizat cinci lungmetraje, cineastul a colaborat ntreaga viață cu Sachiko Kobayashi, care a produs toate filmele acestuia, patru dintre ele făcnd parte din programul retrospectivei organizate n cadrul One World Romania, ediția din 2018.

 

Dezastrul din Sennan - premieră europeană la One World Romania 2018


Cel mai recent documentar al cuplului Kazuo Hara - Sachiko Kobayashi, Dezastrul din Sennan va avea premiera europeană n martie la One World Romania. Este primul documentar realizat de cei doi n ultimii 20 de ani, a fost deja proiectat n cadrul festivalurilor de la Busan, Yamagata și la Tokio Filmex IFF, iar n martie are premiera și n cinematografele din Japonia.


Timp de opt ani a urmărit Kazuo Hara lupta n justiție, cu guvernul japonez, a zeci de foști lucrători n carierele de azbest din micul orășel Sennan. Ei sunt supraviețuitorii bolilor specifice - azbestoză, cancer pulmonar - de care au suferit sau suferă majoritatea celor care au trecut prin condițiile de muncă respective, neștiind la ce pericole sunt expuși. ntr-un stil neșlefuit - ca viața nsăși -, documentarul trasează mai nti portretele individuale ale tuturor acestor oameni, trecuți de a doua tinerețe și nevoiți să se confrunte cu tot felul de dureri insuportabile. Dincolo de cazul specific al acestui grup de oameni care și caută dreptatea n această lume, laitmotivele recurente ale filmului sunt suferințele cauzate de boală și moartea. 


n secțiunea dedicată celor doi cineaști se adaugă trei alte documentare faimoase, La revedere, PC, Erotism privat extrem: cntec de dragoste 1974 și Armata goală a mpăratului mărșăluiește n continuare (film clasat pe poziția a 23-a n clasamentul celor mai bune documentare din toate timpurile, publicat n ianuarie 2017, de BFI).